Vergi oranlarında düzenleme, KDV istisnalarının daraltılması, gayrimenkul ve tapu işlemlerinde vergi değişiklikleri, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve kamu gelirlerinin artırılmasını içeren 36 maddelik kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonda, AK Parti tarafından geçtiğimiz Cuma günü TBMM’ye sunulan “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşülerek onaylandı. Düzenleme, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmeyi, vergi adaletini güçlendirmeyi ve kamu gelirlerini artırmayı hedefliyor.
Kira Gelirlerinde İstisna Kaldırılıyor
36 maddelik teklif kapsamında, bir takvim yılı içinde elde edilen mesken kira gelirlerine yönelik genel istisna kaldırılacak. Bu istisna sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı alanlar için geçerli olacak.
Vergi Yükü Eşitlenecek
Krediyle alınan konutlarda kiraya verilen gayrimenkuller için ödenen faizlerin gider olarak indirilmesinde uygulanan vergi avantajı daraltılacak. Böylece kredili ve kredisiz alımlar arasındaki vergi farkı azaltılacak.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, dördüncü geçici vergi dönemi yeniden sisteme dahil edilecek. Mükelleflerin kazançları 3, 6, 9 ve 12 aylık dönemlerde tespit edilecek, yılın son çeyreğine ait geçici vergi beyannamesi alınacak.
Tapuda Beyan Edilen Bedeller Denetlenecek
Harçlar Kanunu’nda yapılan değişiklikle, gayrimenkul alım-satımlarında beyan edilen bedel emlak vergisi değerinden az olamayacak. Gerçeği yansıtmayan beyanlarda aradaki fark için uygulanan vergi zıyaı cezası yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılacak.
Büyükşehirlerde kurulan yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarının adına kayıtlı taşıtlar motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulacak.
Araç Satışlarında Noter Harcı
Noterlerde yapılan sıfır araçların ilk tescili ve ikinci el araç satış-devri işlemlerinde satış bedeli üzerinden, asgari maktu harçtan az olmamak üzere nispi noter harcı alınacak.
Sağlık Kuruluşları ve Veterinerlere Yıllık Harç
Yeni düzenlemeyle, özel sağlık kuruluşları, ağız-diş klinikleri, veteriner muayenehaneleri, hayvan hastaneleri ve bazı ticari izin belgeleri için yıllık harç uygulaması getirilecek. Böylece bazı ruhsat harçları yıllık hale dönüştürülecek.
Vakıf üniversitelerinde ücret belirleme yöntemi değişti
Vakıf yükseköğretim kurumlarında öğrenci ücretleri artık Yükseköğretim Kurulu esaslarına göre belirlenecek. Ücretler belirlenirken cari yılın haziran ayındaki yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) ve tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artış oranlarının ortalaması dikkate alınacak.
UEFA Organizasyonlarına Vergi İstisnası
2026 Avrupa Ligi Finali, 2027 Konferans Ligi Finali ve 2032 Avrupa Şampiyonası gibi büyük organizasyonlar kapsamında UEFA ve yurt dışından gelecek katılımcılara ilişkin teslim ve hizmetler geçici olarak KDV, gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.
Bireysel Emeklilik ve SGK Düzenlemeleri
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısı oranını belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı’na verilecek. Cumhurbaşkanı bu oranı yüzde elliye kadar artırabilecek veya sıfıra kadar indirebilecek.
Kendi namına çalışanlar için borçlanma prim oranı yüzde 45’e çıkarılacak. Genç girişimcilere sağlanan bir yıllık prim desteği kaldırılacak. Prime esas kazanç üst sınırı ise asgari ücretin 7,5 katından 9 katına çıkarılacak.
SGK’dan gelir veya aylık alanlardan, kendi sigortalılıkları nedeniyle borçları bulunanların prim ve gecikme cezaları, bağlanan aylıklarından yüzde 25’i geçmeyecek şekilde kesilerek tahsil edilebilecek.
Kamu Üniversite Hastanelerine Ek Bütçe
Kamu üniversite hastanelerinin 2025 yılı götürü bedel sözleşmelerinden doğan farklar, 2026 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.
Düzenleme ayrıca, borçlanma tutarlarının artırılması, uzun vadeli sigorta kolları prim oranlarının yükseltilmesi, dernek ve vakıfların vergi muafiyet sürelerinin uzatılması gibi maddeleri de içeriyor. Teklifin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.