2008 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olan Bafralı Yusuf Karagüzel, maalesef kamuda yıllarca iş bulamayınca çareyi çocukluk yaşta çırak olarak girdiği, soba imalathanesinde usta olup öğrendiği soba, soba kovaları ile küllüğü, baca kuşu, gemici bacası, mangal ve havalandırma ve baca sistemleri imalatında yanında 4 kişiye de iş imkânı vererek hayatını sürdürüyor.
Bafra ilçesinde ikamet eden Yusuf Karagüzel, 2008 yılında mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin ardından kamuda iş bulamayınca çareyi kendi imkânlarıyla üretim yapmakta buldu. Yeni evli ve 2 çocuk babası olan 36 yaşındaki Yusuf Karagüzel, yaklaşık 7 yıldır Bafra’nın Büyük Sanayi Fevzi Çakmak Mahallesi Meltem Sokak yolu üzerindeki 180 metrekarelik imalathanesinde baca kuşu, gemici bacası, mangal, soba kovaları ile küllüğü ve havalandırma ve baca sistemleri imalatı yapıyor. Babam yaz tatillerinde çocukluğumda zanaat öğrensin diye soba imalathanesine vermişti diyen Yusuf Karagüzel, “Çocuk yaşta iken okul tatillerinde boş durmamak için ailemiz bizi iş ve zanaat öğrenmek adına bazı yerlere çalışmaya gönderirdi. Bu yaşlardayken, büyüklerimizin yanında çalışarak baca kuşu, gemici bacası, mangal, soba ve kovası yapmayı öğrendim” diye konuştu. ÜLKE DIŞINA İHRACATI BAŞARDI Kendi el emeğiyle ürettiği ürünleri zaman içerisinde Türkiye geneline satışını ve yurt dışına ihraç etmeyi sağladığını kaydeden Yusuf Karagüzel, “ Ustabaşımız olan 47 yaşındaki Muhammed Karadeniz ustamızın elinden günde sadece 85 tane baca kuşu, gemici bacası, mangal, soba ve kovası yapabiliyorum. Yaklaşık dört yıldır bu iş ile geçimimi sağlıyorum. Karagüzel, hem işimin patronuyum, hem de işçilerimle çalışıyorum bu da ayrı bir işimde güç sağlıyor.
Zaman içerisinde ürünlerimi ülke içerisine ve ülke dışına satma imkânım oldu. Ürünlerimi genellikle Türkiye ve ülkemize yakın olan Gürcistan’a ihraç ediyorum” diye konuştu.
HEDEFİM BU İŞ KAPISINI GELİŞTİRMEK “Bafra’da iş bulmak çok zor” diyen Yusuf Karagüzel, hedeflerinden şöyle söz etti: “Bizler işinin kıymetini bilen insanlarız. Ailemiz için ekmek ve aş mücadelesi veriyoruz. İş yerimizi sabah 07.00 gibi açıp, bazen gece 24.00 kadar çalışıyoruz. Bazen ise siparişlerimizi yetiştirmek için sabahladığımız günler oluyor. Bafra’da maalesef artık bu işin ustası ve imalatı da kalmadı. Hedefim iş yerimi büyüterek seri üretim yapıp ihracatı yaygınlaştırmak ve ilçemizde işsiz kalan gençlere bir yeni iş kapısı oluşturmak. Maalesef ” MEZUN OLUP İŞ BULAMAYAN ÇOK arkadaşımız var Yusuf Karagüzel, son olarak ise, “Ülkemizde maalesef benim gibi üniversiteden mezun olup işsiz gezen arkadaşlarımızın sayısı çok fazla. Kimi genç arkadaşımız öğretmen olmak için okumuş ama atanamamış, kimi de üniversite mezunu olmuş ancak farklı nedenlerle iş bulamamış. Zaten şu an Ülkemize yaşanan krizden dolayı işsizlik sayısı artarak devam ediyor. Bu yıl gerçekten krizden etkileniyoruz, işler ve siparişler iyice düştü. Elimizde olan işlerinde maalesef kar marjı çok düşük olmasına rağmen aldığımız siparişleri de yerine ulaştırmamız lazım yani azda olsa ekonomiye can suyu olmaya çalışıyoruz dedi. Şu an tek sıkıntımız bu değil, sipariş aldığımız yerlerden ürünü teslim etmemize rağmen ödeme konusunda esnafımız zorluk çekince, bu da ister istemez bizi fazlasıyla etkiliyor. Yani para dönmeyince biz işveren olarak ödemelerde zorluklar yaşıyoruz. Ayakta durmayı “ Ekmek parasını kazanmanın onurunu mücadelesini” 4 çalışanımızla veriyoruz. Şu an piyasa gerçekten durgun. Ama elimizdeki işlerin değerini bilerek ayakta durmaya çalışıyoruz.
Eğer biz de okurken iş ve zanaat öğrenmek için ustalarımızın yanına gitmeseydik, şu an memleketimizde sayısı gittikçe artan işsizler kervanına bizlerde katılabilirdik” ifadelerini kullandı.