TÜRK’ÜN GÖZ BEBEĞİ TÜRK OCAKLARI!

Şükran AKGÜN

25 Mart 2021 tarihin de  kuruluşunun 109.yılını kutladığımız Türk Ocakları; 1911 yılında “190 Askeri Tıbbiyeli” gencin, vatanın içinde bulunduğu sıkıntıdan, kurtuluşu amacıyla bir seher vakti, Karacaahmet Mezarlığı’nda toplanarak, kaleme aldıkları mektubu dönemin  vatanperver yazar, şair, fikir adamı ve ediplere göndermesiyle 25 Mart 1912 yılında Mehmet Emin Yurdakul’un Başkanlığında kurulmuştur. 
Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Ocağı, Türk’ün has ocağı, varlık ve birlik ocağı, yüksek alevlerle tütsün, muhitine nurlar saçsın; yaşasın yaşatsın. Türk ocağı, Türklük güneşinin ocağıdır” diye ifade ettiği Türk Ocaklarının kuruluş amacı; Türklerin milli terbiye ve ilmi, içtimai, iktisadi seviyelerini geliştirmek ve ilerletmektir.
Kuruluşumuzun 109. Yılı münasebetiyle yapmış olduğum görüşme neticesinde  Samsun Türk Ocakları Reisimiz Sayın Prof. Dr. Serkan Şen, siz bafra55.net  okuyucularımız için vermiş olduğu demeçte şöyle demiştir;
“Bundan 109 yıl önce Türk milletinin karşı karşıya bulunduğu felaketlere çözüm üretmek, Türklüğe bir istikamet ışığı göstermek adına Türk Ocakları kuruluşunu gerçekleştirdi. Kuruluşumuzdan bu yana temel felsefemiz, parti siyasetinden uzak ülke meselelerini kendisine dert eden bir yaklaşımla şekillendi. 
Bizim görüşlerimiz ilhamını bu topraklardan alan ama katiyen bilimsel ilkelerden taviz vermeyen bir noktada. Türklük var oldukça Türklüğün hasımları da var olacaktır. Bu doğrultuda milli bilinci hayat nizami olarak nesillere aktarmak bizim en önemli vazifelerimizden bir tanesidir. 
Bu duygu ve temennilerle, Türk Ocağı’nın sonsuza dek yaşaması ve Türk Ocağının gönüllerde tütmesi temennisiyle herkesi saygıyla selamlıyorum. “ 
Benim de mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğum Türk Ocakları Hamdullah Suphi Tanrıöver’in de ifade ettiği gibi  “Aziz Ocaklı! Sen Türk’ün gören gözü, duyan kulağı, uyanık vicdanısın.”
Bu vesileyle Türk Ocaklarının önemli isimleri olan; 190 askeri tıbbiyeliyi, Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Mehmet Emin Yurdakul, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Fuat Köprülü, Yahya Kemal ve ismini yazamadığım tüm Türk Ocaklı  büyüklerimi bize açmış oldukları bu yüce yol için saygı, minnet ve şükranla anıyor ve nice 109.yıllara diyorum. 
Ruhlarınız şad olsun!