Sinop Merkez ilçesinde, mübadelenin 103. yılı dolayısıyla Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği tarafından anma programı düzenlendi. Sinop Valiliği Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunuldu
Sinop Merkez’de düzenlenen anma programı, Atatürk Anıtı önüne çelenk bırakılmasıyla devam etti. Programda, Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aral günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Mübadele Bir Hafıza Yolculuğu
Kenan Aral konuşmasında, 30 Ocak 1923’te imzalanan Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi ile milyonlarca insanın yüzyıllardır yaşadıkları topraklardan koparıldığını hatırlattı. Savaş ve zorunlu göç koşullarında hayatını kaybeden mübadilleri saygı ve rahmetle andıklarını ifade eden Aral, mübadiller için köklere yapılan yolculuğun turistik bir gezi olmadığını vurguladı. Bu ziyaretlerin hafızaya, vicdana ve özleme yapılan kutsal yolculuklar olduğunu dile getirdi.
Vize Kolaylığı Çağrısı
Aral, kültürel etkinlikler aracılığıyla iki halk arasında barış ve dostluk köprüleri kurduklarını belirterek, artan vize uygulamalarının bu süreci zorlaştırdığını söyledi. Mübadil kuruluşları için vize süreçlerinde kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.
Dualar Edildi, Denize Çelenk Bırakıldı
Konuşmanın ardından programa katılanlar, Belediye Bandosu eşliğinde Bülent Ecevit Caddesi’ne yürüdü. Sinop Merkez’de gerçekleştirilen yürüyüşün ardından, mübadele göçü sırasında hayatını kaybedenler için din görevlisi tarafından dualar edildi. Program, Dernek Başkanı Kenan Aral ve protokol üyelerinin denize çelenk ve karanfil bırakmasıyla sona erdi.