Samsun’da yıllardır sürdürülen Ramazan geleneği bu yıl da devam ediyor. İlkadım ilçesinde özellikle Saathane Meydanı ve arasta çevresinde faaliyet gösteren bazı çay ocakları, iftar saatine kadar çay servisi yapmayarak kapılarını oruçlu vatandaşlara açık tutuyor. İşletmeler gün boyu dinlenme, sohbet ve bekleme alanına dönüşüyor.
Ramazan ayına özgü hassasiyeti sürdüren esnaf, iftardan önce çay servisi yapmazken bazı işletmeler Ramazan’a saygı gereği ocaklarını dahi yakmıyor. Vatandaşlar ise bu mekânlarda gazete okuyarak, televizyon izleyerek ya da namaz vaktini bekleyerek vakit geçiriyor.
Çay ocakları özellikle Büyük Cami cemaatinin namaz aralarında uğrak noktası oluyor. Esnaf, soba yakarak vatandaşlara ısınma imkânı sağlıyor. Bazı işletmeler ise çay satışı yapmasa da dışarıdaki tabure ve oturakları toplamayıp vatandaşların oturmasına izin veriyor.
Vatandaşlar, esnafın bu duyarlı davranışından memnun olduklarını belirtiyor. Geçmiş yıllarda arastadaki tüm çay ocaklarının aynı geleneği sürdürdüğünü ifade eden vatandaşlar, son dönemlerde iftar öncesi çay satışı yapan işletme sayısının arttığını dile getiriyor.