Samsun’da Kurtuluş Yolu’nun “Millî Mücadele Yolu” veya “Millî Mücadele Güzergâhı” olarak adlandırılması için ilgili kurumlara öneri sunulacak. Açıklama, OMÜ bünyesinde Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yürütülen TÜBİTAK destekli projenin Atakum’daki ilk oturumunda yapıldı.
İsim değişikliği önerisi kurumlara iletilecek
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, proje ekibi olarak sonraki çalışmalarda “Millî Mücadele Yolu” adını kullanma kararı aldıklarını söyledi. Yılmaz, bu tercihte müfredat ve ders kitaplarında “Millî Mücadele” ifadesinin kullanılmasının etkili olduğunu belirtti.
Güzergâhın adının değiştirilmesi önerisi, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne sunulacak. Henüz resmî bir isim değişikliği kararı bulunmazken, önerinin kabul edilmesi hâlinde haritalarda da düzenleme yapılması hedefleniyor.
20 katılımcıya beş günlük eğitim
TÜBİTAK 2237-A kapsamında dördüncü kez desteklenen proje, 30 Eylül–4 Ekim 2026 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin farklı illerinden toplam 20 öğretmen ve öğretmen adayının katıldığı programda, dört üniversiteden 13 akademisyen görev alıyor.
Teorik eğitimler, müze ziyaretleri ve arazi uygulamalarıyla Kurtuluş Yolu’nun tarihî, coğrafi ve turistik özellikleri ele alınacak. Öğretmenlerin kültürel miras alanlarını sınıf dışı eğitimde kullanmalarına katkı sağlanacak.
Kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor
Yılmaz, güzergâhın 2026–2030 Turizm Eylem Planı’nda kültürel turizm rotası olarak yer aldığını belirtti. Projeyle rotadaki eksiklerin tespit edilmesi, yöneticilere öneriler sunulması ve Millî Mücadele mirasının gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.