Türkiye’nin Ordu’dan sonra en fazla fındık üreten ili olan Samsun’da, 2025 yılına ilişkin fındık rekolte tahmin çalışmaları devam ediyor. İl genelinde 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda yaklaşık 50 bin üretici tarafından yürütülen fındık tarımı için belirlenen 87 örnek bahçede çotanak sayımı esas alınarak arazi incelemeleri gerçekleştiriliyor.
26 Haziran’da başlayan çalışmalar, Samsun’un 13 fındık üretim ilçesinde sahil, orta ve yüksek kuşak olmak üzere farklı irtifalarda yapılıyor. Rekolte tahmininde çeşitlerin oransal yoğunluğu da dikkate alınıyor.
Çalışmalara; İl ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri, ziraat odaları, ticaret borsası, ticaret ve sanayi odaları, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü temsilcileri katılıyor.
Rekolte sayımı, bugün Salıpazarı ilçesi Alanyaykın Mahallesi’ndeki örnek bahçede Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın katılımıyla sürdürüldü.
“Fındık, ilimiz için stratejik bir üründür”
İl Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açıklamada, “Fındık, Samsun için stratejik öneme sahip bir üründür. Rekolte tahmin çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyoruz” dedi.
Ayrıca Sağlam, 2019 yılından bu yana fındık başta olmak üzere pek çok ürüne ciddi zararlar veren kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelenin de devam ettiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Kahverengi Kokarca Eylem Planı” kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Sağlam, temmuz ayının ilk haftasının zararlının genç nimf dönemine karşı mücadelede kritik olduğunu söyledi.
Üreticilere, ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle zamanında kimyasal mücadele yapmaları çağrısında bulunan Sağlam, 2025 yılının verimli ve bereketli geçmesini temenni etti. Sağlam ayrıca, Türkiye’nin fındık ihracatında yüksek gelir elde etmesini diledi.