Samsun’da Ari İşletme Sertifikalı Çiftlik Sayısı 9’a Yükseldi
Samsun’un Bafra, Atakum, Kavak ve Çarşamba ilçelerinde faaliyet gösteren “Ari İşletme Sertifikası”na sahip 8 işletmeye bir yenisi daha eklendi. Bafra ilçesi Sarıkaya Mahallesi’nde hayvancılık yapan Erdal Demir’e ait, 250 baş kapasiteli TR55-23755 numaralı işletme, Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazandı. Böylece Samsun’da ari işletme sayısı 9’a çıktı.
Sertifika, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam tarafından, İl Müdürlüğü’nde düzenlenen törende işletme sahibi Erdal Demir’e takdim edildi.
“Hedefimiz tüm süt işletmelerini ari statüye kavuşturmak”
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Ari İşletme Sertifikası’nın sığır tüberkülozu ve sığır brucellozu hastalıkları ile mücadelede büyük önem taşıdığını vurguladı. Sağlam, “Amacımız, ilimizde süt hayvancılığı yapan tüm işletmeleri Ari İşletme statüsüne kavuşturmaktır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü “Hastalıktan Ari İşletmelerin Desteklenmesi Projesi” kapsamında verilen bu sertifikanın, sadece hayvan sağlığını değil, aynı zamanda kaliteli ve sağlıklı süt üretimini de teşvik ettiğini belirten Sağlam, bu uygulamanın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi açısından da temel bir adım olduğunu söyledi.
“Hijyenik ve sağlıklı üretim tesisi şart”
İbrahim Sağlam, ari işletmelerin; kayıt altına alınmış, asgari teknik, sağlık ve hijyenik koşulları taşıyan, tüberküloz ve brucelloz hastalıklarını taşımadığı laboratuvar kontrolleriyle tespit edilen işletmeler olduğunu ifade etti.
Sağlam ayrıca, 2025 yılı için Ari İşletme Sertifikası alan süt sığırı işletmelerine, doğumla işletmeye katılan her dişi buzağı için 4 bin TL, onaylı süt çiftliklerine ise ilave 600 TL destekleme ödemesi yapılacağını açıkladı. Bu işletmelere verilen süt destekleme prim ödemelerinin de üç katı oranında gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.