50 Ülkeden Getirdiği Tohumlarla Dünya Bahçesi Kurdu
Samsun’un Atakum ilçesinde yaşayan 82 yaşındaki emekli öğretmen Hakkı Albayrak, yaklaşık 20 yıldır dünyanın farklı ülkelerinden topladığı tohumları yetiştirerek dikkat çeken bir başarıya imza attı.
Yurt dışında görev yaptığı ve ziyaret ettiği 50 ülkeden getirdiği tohumları evinin bahçesinde yetiştiren Albayrak, bugüne kadar denediği 250 farklı ürünün 200'ünden başarılı sonuç aldı.
Çin Fasulyesinden Meksika Avokadosuna
Sera kullanmadan doğal şartlarda üretim yapan Albayrak’ın bahçesinde Çin fasulyesi, Kızılderili muzu, Hindistan ağaç kavunu, Meksika avokadosu, Japon elması, siyah hurma, goji berry ve Frenk üzümü gibi farklı iklimlere ait ürünler bulunuyor.
Mor, siyah, kahverengi ve sarı domateslerin yanı sıra mor patates ve siyah biber gibi alışılmışın dışındaki çeşitleri de yetiştiren emekli öğretmen, Samsun'un iklim şartlarında farklı ürünlerin üretilebileceğini gösteriyor.
800 Avokadodan 60'a Düştü
Bu yıl yaşanan don olayının avokado üretimini olumsuz etkilediğini belirten Albayrak, geçen yıl bir ağaçtan 800 avokado topladığını, bu yıl ise yaklaşık 60 avokado hasat edebildiğini söyledi.
Albayrak, "Bu sene avokado çiçekteyken bir don geçirdi. O nedenle hasat çok düşük oldu. Geçen yıl bir ağaçtan 800 adet avokado almıştım, bu sene ise 60 civarında avokado hasat ettim" dedi.
"Burada Mandalina Olmaz Dediler"
Samsun’a ilk geldiğinde bazı meyvelerin bölgede yetişmeyeceğinin söylendiğini anlatan Albayrak, denemekten vazgeçmediğini belirtti.
"Denemedikten sonra hiçbir sonuca varamazsınız" diyen Albayrak, mandalina ve portakal dahil birçok farklı ürünü deneme yoluyla yetiştirmeyi başardığını ifade etti.
Bugün bahçesinde 100'e yakın meyve ve sebze çeşidi bulunduğunu söyleyen Albayrak, sağlığı nedeniyle üretime eskisi kadar zaman ayıramadığını da dile getirdi.
Özellikle organik üretimle ilgilenen vatandaşların bahçesindeki ürünlere ve fidanlara yoğun ilgi gösterdiğini belirten emekli öğretmen, yıllardır sürdürdüğü çalışmalarıyla farklı iklimlere ait bitkilerin Samsun'da yetiştirilebileceğini ortaya koydu.