Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, Osmanlı Padişahı 4. Mustafa’nın sanduka örtüsünü yenilemek için yürütülen çalışmalara 7 kişilik ekiple katkı sağlıyor.
İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün öncülüğünde başlatılan “Osmanlı Padişahlarının Puşideleri Yenileniyor” Projesi kapsamında Türkiye genelindeki 11 olgunlaşma enstitüsü görev alıyor.
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü ekibi ise yaklaşık 1,5 yıldır 29. Osmanlı Padişahı 4. Mustafa’nın sandukasına serilecek puşide üzerinde çalışıyor.
Kadife üzerine altın sarısı işlemeler
Hazırlanan puşidede kadife kumaş üzerine altın sarısı iplikle padişahın doğum tarihi, babasının adı, saltanat dönemi ve ölüm tarihi işleniyor.
Örtünün bir yüzüne Arapça “La İlahe İllallah El Melikü’l-Hakku’l Mübin”, diğer yüzüne ise “Muhammedün Resulullah sadıkü’l-va’dil-emin” ifadeleri nakşediliyor.
“Yüzyıllardır süren bir gelenek”
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan, sandukalara puşide örtülmesinin Türk kültüründe yüzyıllardır sürdürülen bir gelenek olduğunu belirtti.
Arslan, puşidelerin ayak, baş ve gövde olmak üzere üç bölümden oluştuğunu ifade ederek, baş kısmında örtünün ait olduğu kişinin adı, doğum ve ölüm tarihi ile babasının isminin yer aldığını söyledi.
Desen ve hat çalışmalarının Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlandığını aktaran Arslan, Samsun’daki ekibin işlemeleri büyük bir titizlikle tamamladığını kaydetti.
Üç ay sonra tamamlanacak
Puşidenin yaklaşık üç ay içinde tamamlanması planlanıyor.
Çalışmaların bitirilmesinin ardından 4. Mustafa’nın sandukasındaki mevcut örtünün kaldırılarak Samsun’da hazırlanan yeni puşidenin yerleştirileceği bildirildi.