Samsun’da devlet korumasındaki çocukların sıcak ve güvenli bir aile ortamında büyümesini sağlamak amacıyla yürütülen Koruyucu Aile Hizmeti kapsamında, 2025 yılı itibarıyla 285 çocuk, 245 koruyucu ailenin yanında yaşamını sürdürüyor.
Ailelere her ay, çocuğun yaşına göre belirlenen miktarda düzenli bakım ödemeleri yapılıyor. Bununla birlikte çocukların sportif, sanatsal ve kültürel etkinliklere ücretsiz katılımı sağlanıyor; kontenjan sınırlı olduğunda fatura karşılığı destek veriliyor. Ailelere yılda iki kez giyim, bir kez kırtasiye yardımı yapılırken, talep edilmesi durumunda isteğe bağlı sigorta primleri de devlet tarafından karşılanıyor.
Hizmetin ilk yılında aylık, sonraki yıllarda ise üçer aylık düzenli takip çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Koruyucu Aile Hizmeti’nin yaygınlaştırılması, 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan Gönül Elçileri Projesi ile ivme kazandı. O dönem sadece 49 olan koruyucu aile sayısı, bugün itibarıyla Samsun’da 245’e ulaştı.
30 Haziran Koruyucu Aile Günü
23 Haziran 2021’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle, 30 Haziran, Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin kuruluş tarihi olması sebebiyle “Koruyucu Aile Günü” ilan edildi.
2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle, bu alandaki çalışmaların daha da artırılması hedefleniyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, süreçte karşılaşılan engellerin giderilmesine yönelik faaliyetlerini sürdürürken, koruyucu ailelerin sunduğu sevgi, güven ve aidiyet ortamının çocukların psikolojik ve sosyal gelişimine büyük katkı sunduğuna dikkat çekiliyor.
Samsun’daki uygulamaların yaygınlaşmasında, Vali Orhan Tavlı ve eşi Ayşe Tavlı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın destekleri önemli rol oynuyor.