Samsun’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında kent genelinde 2 bin 213 bina için “riskli yapı” tespiti yapıldı. Bu binalarda toplam 6 bin 204 bağımsız bölüm bulunduğu bildirildi.
Yapılan açıklamaya göre, tespit edilen bağımsız bölümlerin 4 bin 886’sı konut, bin 318’i ise iş yeri niteliği taşıyor. Riskli yapıların belirlenmesi süreci, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde yürütülüyor. Süreç, yapı maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin başvurusu ile başlıyor. Ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış firmalarca risk tespiti yapılarak il müdürlüğüne sunuluyor.
Yıkım sürecinin ardından hak sahiplerine çeşitli destekler sağlanıyor. Bu kapsamda yapı maliklerine 18 ay boyunca kira yardımı, kiracılara ise iki aylık kira tutarı kadar taşınma yardımı veriliyor.
Samsun’da bugüne kadar 6306 sayılı Kanun kapsamında yapı sahipleri ve kiracılara toplamda 54 milyon 819 bin 947 TL ödeme yapıldığı açıklandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü ve vatandaşların sürece daha fazla katılım göstermesini hedeflediklerini bildirdi.