Medikal Malpraktis Derneği’nden Kastamonu’da 112 Çalışanlarına Saldırıyı Kınama

​​​​​​​112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne bağlı ambulans ekibinde görevli sağlık çalışanları ‘olay yerine geç kalındığı’ iddiası ile darp edildi.

Kastamonu il merkezinde bulunan bir Otel’de kaldığı belirtilen ve solunum sıkıntısı yaşayan bir hasta için 112 aranarak ambulans çağrıldı. 5 dakika içinde otele giden sağlık çalışanları ise otel görevlisi tarafından olay yerine geç gelindiği gerekçesi ile iddialara göre darp edildi.

02.03.2021 tarihinde saat 21:30 sularında Kastamonu il merkezinde bulunan bir otele solunum sıkıntısı yaşayan bir hasta için 112 ekipleri çağrıldı.

Yaklaşık 5 dakika içinde olay yerine giden acil sağlık ekibi, iddialara göre alkollü olduğu belirtilen otel görevlisi Ö.V. tarafından olay yerine geç gelindiği gerekçesiyle darp edildi.

Saldırgan, sağlık çalışanları Y.H ve A.Y’ye önce kafa atıp daha sonra sağlık çalışanlarını masasının altından aldığı sopa ile kovaladı. Sağlık çalışanlarının otel dışına çıkmalarına rağmen saldırgan Ö.V. arkalarından kovalamaya devam etti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI KENDİLERİNİ KORUMAK İÇİN AMBULANSIN KAPISINI KİLİTLEDİ

Y.H ve A.Y ambulansta bekleyen diğer sağlık personelini korumak için ambulansın kapısını kilitledi. Olay yerine gelen polis memurlarına da darp girişiminde bulunan Ö.V, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Bu sırada 112 acil sağlık ekibi solunum sıkıntısı yaşayan vatandaşa ulaşarak hastanın hastaneye naklini gerçekleştirdi.

Hastane acil servisinde muayene olup tedavileri yapılan sağlık çalışanları Y.H ve A.Y darp raporu alıp saldırgandan şikayetçi oldu.

Gözaltına alınan saldırganın çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenildi.

“OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Bu olayı yaşayan 112 acil sağlık ekiplerinin durumundan haberdar olan Medikal Malpraktis Derneği konunun takipçisi olduklarını ifade etti.

Olay üzerine açıklama yapan Medikal Malpraktis Derneği Başkanı Dr. Bozkurt Oğuz Sınar,

‘’112 Acil Servis ekibi yapılan yardım çağrısına en kısa sürede müdahale etmek isterken, saldırıya maruz kalmasını sert bir dille kınıyoruz. Son zamanlarda sağlık çalışanlarına hasta ve hasta yakınları tarafından yöneltilen sözlü ve fiili şiddetin gün geçtikçe arttığını görmekteyiz. Olay sonrası yaralanan hastaya müdahale eden Acil Servis ambulansında görevli ATT arkadaşlarımız, fiili saldırıya uğramış ve darp edilmiştir. Sağlık çalışanlarının görevlerini yaparken bu tür saldırılara uğraması insanlık adına utanç vericidir” dedi.

’’SALDIRI, İNSAN HAKKI İHLALİDİR’’

Sözlerine devam eden Sınar,

“112 Acil Servis ambulansında görevli doktor, acil tıp teknisyeni (ATT) ve paramedik çalışanları, çok zor şartlarda, yaz kış demeden, gece gündüz 24 saat hizmet vermektedir. Görevi, insan hayatını kurtarmak olan 112 Acil Servis personeli, neyle karşılaşacağını bilmeden vakanın olduğu adrese gitmektedir. Her türlü şiddet, bir insan hakkı ihlalidir ve insanın vücuduna, ruhuna, düşüncesine, inancına, emeğine, ekmeğine ve iradesine yönelmiş büyük bir tehdittir. Bu olaylar vesilesi ile saldırganları şiddetle kınıyor, ona gereken cevabın hukuk sistemimiz çerçevesinde en iyi şekilde verileceğine inanıyoruz. Her türlü hakarete ve zorluğa rağmen, özverili bir şekilde görevlerini sürdüren sağlık çalışanlarının, toplumun en zor mesleklerinden birini icra ettiklerinin bilinmesini istiyoruz” dedi.

BAFRA Haberleri