Ladik’te Dolu Yağışı 12 Mahallede Tarım Arazilerini Vurdu

Ladik’te dolu nedeniyle 12 mahallede tarımsal üretim zarar gördü. Bazı ürünlerde zararın yüzde 100’e ulaştığı belirtilirken hasar tespiti başladı.

Samsun’un Ladik ilçesinde etkili olan dolu yağışı, tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Kısa sürede tarlaları beyaza bürüyen dolu nedeniyle özellikle ayçiçeği, buğday, arpa ve kanola ekili alanlarda ciddi hasar meydana geldi.

İlçede etkili olan sağanak yağışın bazı bölgelerde doluya dönüşmesiyle ekili araziler kısa sürede beyaz örtüyle kaplandı. Yağışın ardından çok sayıda üretici tarlalarındaki zararla karşı karşıya kaldı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, doludan etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarına başladı. Zararın boyutunun belirlenmesi amacıyla tarım arazileri dronla da görüntülenerek kayıt altına alındı.

Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir ile Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Ali Sukas da zarar gören bölgelerde incelemelerde bulundu.

İmdat Demir, dolunun 12 mahallede tarımsal üretimi etkilediğini belirterek bazı ürünlerde zararın yüzde 100’e kadar ulaştığını söyledi. Ayçiçeği, buğday, arpa ve kanolanın en fazla zarar gören ürünler arasında bulunduğunu ifade eden Demir, üreticilerin önemli bir bölümünün TARSİM sigortasının bulunduğunu ancak sigortası olmayan çiftçilerin de olduğunu kaydetti.

Çiftçilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için destek beklediklerini dile getiren Demir, “Gereken tespitler yapıldı. Çoğu çiftçi TARSİM yaptırmış ama yaptırmayanlar da var. Devletimize güveniyoruz. Gerekli tohum desteğinin sağlanacağına ve tarımsal kredi borçları konusunda üreticilerimize yardımcı olunacağına inanıyoruz” dedi.

Ali Sukas ise doludan zarar gören çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.

Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından dolunun tarımsal üretimde oluşturduğu toplam zararın netleşmesi bekleniyor.

Samsun Haberleri

Ladik’te Tarım İşçilerini Taşıyan Minibüs Kazaya Karıştı: 5 Yaralı