Bafra Hal Dernek Başkanı İskender Akbulut, Bafra’da yapılması planlanan yeni sebze ve meyve halinin yeriyle ilgili devam eden tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Daha önce hal yapılması amacıyla tahsis edilen alanın yeniden değerlendirilmesini isteyen Akbulut, “Bafra’ya hal yapılacaksa, daha önce tahsis edilen yere yapılmalı” ifadelerini kullandı.
Hal esnafı ve üreticilerin önemli bir bölümünün de eski tahsis edilen alanı desteklediğini savunan Akbulut, alternatif olarak gündeme gelen bölgenin ulaşım ve altyapı bakımından uygun olmadığını söyledi.
“Alternatif Alan Yoğun Araç Trafiğine Uygun Değil”
Alternatif alanın köy yerleşimi içerisinde kaldığını belirten Akbulut, yeni halin bölgede ciddi bir araç yoğunluğu oluşturacağını dile getirdi.
Tırların, traktörlerin ve ticari araçların sürekli giriş çıkış yapacağına dikkat çeken Akbulut, şunları söyledi:
“Halden günlük yüzlerce araç çıkabilir. Tırların, traktörlerin ve ticari araçların giriş çıkış yapacağı bir alanın köyün içerisinde oluşturulması, ulaşım sorununu daha da büyütür.”
“Eski Tahsis Edilen Alan Neden Kullanılmıyor?”
Bafra’da daha önce hal yapılması için devlet tarafından tahsis edilen alanın, tarım arazisi olduğu gerekçesiyle verilen mahkeme kararı sonrasında kullanılamadığını hatırlatan Akbulut, hukuki sürecin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Bafra’nın tarım arazisi olmayan neresi var?” diye soran Akbulut, Kızılırmak Köprüsü civarında bulunan eski alanın ulaşım bakımından daha uygun olduğunu savundu.
Söz konusu alanın dolgu çalışmalarıyla düzenlenebileceğini belirten Akbulut, buranın diğer seçeneklere göre daha geniş bir kullanım imkânı sunduğunu söyledi.
“Hal Oraya Yapılırsa Şehir Trafiği Rahatlar”
Eski tahsis edilen alanın kullanılması halinde Bafra şehir trafiğinin de rahatlayacağını kaydeden Akbulut, ağır tonajlı ve ticari araçların şehir merkezine girmek zorunda kalmayacağını belirtti.
Akbulut, şu ifadeleri kullandı:
“Hal yapılacaksa bundan daha uygun bir yer yok. Tırların, traktörlerin ve ticari araçların şehir merkezine girmesine gerek kalmayacak. Yol sorunu yok, altyapı sorunu yok. Dolgu yapılabilecek bir alan. Oraya yapılacak düzenlemeyle iki hal yapılabilecek kapasite oluşturulabilir.”
Bafra’nın önemli bir tarımsal üretim merkezi olduğunu vurgulayan Akbulut, mevcut sebze ve meyve halinin ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kaldığını dile getirdi.
Bu durumun yalnızca hal esnafını değil, ürününü pazara ulaştırmaya çalışan üreticileri de olumsuz etkilediğini söyledi.
“Referandum Yapılsa Yüzde 99 Eski Yer Çıkar”
Hal esnafı, üreticiler ve bölgedeki vatandaşların büyük bölümünün eski tahsis edilen alanı desteklediğini savunan Akbulut, dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.
“Referandum yapılsa yüzde 99 eski yer çıkar. Herkes orada hemfikir” diyen Akbulut, Bafra’nın yıllardır devam eden hal sorununun çözülmesi için bürokratik ve hukuki sürecin yeniden başlatılmasını istedi.
Akbulut, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Bafra’ya hal yapılacaksa, daha önce hal için tahsis edilen yere yapılsın. Orası değerlendirilmeyecekse Bafra’ya yeni bir hal yapılmasının da anlamı yok. Artık bu mesele çözülmeli.”