GİAD Destekli Proje ile Kızılırmak Deltası Genç Çiftçilere Emanet

Bafra GİAD öncülüğünde geliştirilen “Kızılırmak Deltası Genç Çiftçilere Emanet” Projesi, açılış toplantısıyla tanıtıldı.

Bafra GİAD, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iş birliğiyle geliştirilen, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklenen “Kızılırmak Deltası Genç Çiftçilere Emanet” Projesi açılış toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Bafra GİAD ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya proje ortakları OKA ve OMÜ, proje iştirakçisi Bafra Ticaret Borsası (BTB) temsilcileri, pilot köy muhtarları ve genç çiftçiler katılım sağladı. Toplantıda proje kapsamı detaylı şekilde anlatılırken, Kızılırmak Deltası’nda sürdürülebilir tarımın yaygınlaştırılması için karşılaşılan zorluklar bir panelde ele alındı.

Proje Genç Çiftçileri Merkeze Alıyor

Tarımda yaşlanan nüfus sorununa dikkat çeken proje, 40 yaş altı genç çiftçilere odaklanarak ekolojik dönüşüm ve sürdürülebilir tarım hedefliyor. Türkiye'de ortalama çiftçi yaşının 51 olduğu düşünüldüğünde, genç çiftçilerin tarımda kalması ve gelişmesi için teknik eğitimler, saha uygulamaları ve destekleyici modeller sunulacak.

Pilot uygulama alanı olarak belirlenen Doğanca, Üçpınar ve Yeşilyazı mahallelerinde, 5.000 hektarlık alanda çevreci tarım pratikleri uygulanacak. Projeyle agroekoloji, çevre dostu üretim, su ve atık yönetimi gibi konularda genç çiftçilere örnek teşkil edecek adımlar atılacak.

Çevre Dostu Uygulamalar ve Eğitimler Hayata Geçiyor

Projede ayrıca şu uygulamalar planlanıyor:

  • Tarımsal ve evsel atıkların ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi

  • Organik atıkların kompostlaştırılarak tarımda kullanılması

  • Kimyasal gübre ve pestisit kullanımının azaltılması

  • Doğal mücadele yöntemlerinin benimsenmesi

  • Çocuk Çiftçi” yaklaşımıyla çevre bilinci ve iyi tarım uygulamalarına yönelik eğitimler

  • Genç Çiftçi Kulübü”, “Çocuk Çiftçi Kulübü” ve “Tarım ve Ekoloji Okulu”nun kurulması

Teknik geziler, rol model çiftçi uygulamaları ve ödüllendirme sistemleriyle genç çiftçilerin sektörde kalıcılığı artırılacak.

UNESCO Dünya Doğal Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve 140 kuş türünün yaşam alanı olan Kızılırmak Deltası, bu proje ile birlikte tarımsal faaliyetlerden kaynaklı çevresel baskıları azaltmayı hedefliyor. 500 hektarlık pilot alanda yılda 10 ton tarımsal, 20 ton evsel atığın yeniden değerlendirilmesi planlanıyor.

Proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kızılırmak Deltası 2019-2023 Yönetim Planı" ile tam uyum içinde ilerliyor.

BAFRA Haberleri