Geçmişten günümüze postacılar

15. yüzyıldan günümüz posta tarihine ışak tututan bu galeride postacıların değişimlerini göreceksiniz...

TATAR AĞASIOsmanlı Devleti’nde resmi haberleşme, devletin ilk kurulduğu dönemden itibaren ulaklar tarafından sağlanırdı. Ulaklar önceleri Kırım Tatarları arasından seçilir ve atlı olarak hizmet verirlerdi. Ulakların kendilerine has elbise ve kalpakları olurdu. Posta görevini yürüten ulaklar, Tatar Ocağı’na ve dolayısıyla Tatar Ağası’na bağlıydı. Olağanüstü durumlarda bir haberin, İstanbul’dan Van’a üç günde ulaştırıldığı bilinmektedir.

MÜJDECİBAŞIOsmanlı Devleti’nde her yıl sürre denilen para ve armağanların İstanbul’dan Medine ve Mekke’ye götürülmesi için Sürre Alayı düzenlenirdi. Surre-i Hümayun’un Şam’a ulaşmasından sonra sürrenin götürülmesinden sprumlu sürre emini, görevi Şam beylerbeyine devrederdi. Beylerbeyi de sürreyi Mekke’ye ulaştırarak dağıtımını sağlardı. Sürrenin dağıtımı yapıldıktan sonra Mekke şerifinin teşekkür ve dua mektubu. Müjdecibaşı aracılığı ile padişaha iletilirdi.

PEYKOsmanlı saray teşkilatında, sultanların maiyetinde bulunan ve mesajları uzak mesafelere koşarak iletmekle görevli Peykler, sırma işleme elbiseleri ile hizmet verirlerdi.Koşma yeteneklerinden dolayı ilk zamanlar padişahların buyruklarının tebliğ için istihdam edilen peykler, bir tür acele posta hizmeti görmüştür. Peyk sisemi 1828 yılında kaldırılmıştır.

PEYKYaşları 17-18’e geldiğinde İstanbul’da çok zor bir sınava tabi tutulurdu. En iyi dereceyi alan en yüksek maaş alırdı.

POSTA TATARIPosta tatarları devletin önemli ve acele işlerle ilgili merkez ile eyaletler arasında götürdükleri için güvenilir, dürüst ve yol şartlarına mukavemet gösterebilecek kişilerden seçilirdi.

POSTA TATARIUlak menzilhane sistemi 23 Ekim 1840 tarihinde Posta Nezarei adıyla düzenlenerek, halka da hizmet sunan yeni bir kuruluş haline gelmiştir.

POSTACIPosta pullarının 13 Ocak 1863 tarihinde ilk kez kullanılmaya başlaması ile İstanbul birçok yere posta kutuları konulmuştur. Kurulan Posta Nazırlığı ile Telgraf Müdürlüğü 1871 yılında birleştirilerek Posta ve Telgraf Nezaretine dönüştürülmüş ve hizmetlerine bu adla devam etmiştir.

POSTACIPosta ve Telgraf Nezareti 1909 yılında telefon santrallerinin kurulması ile Posta,Telgraf ve Telefon Nezareti haline dönüştürülmüş, 1913 yılında ise Posta,Telgraf ve Telefon Umum Müdürlüğü adını almıştır. Böylece bugün de baş harflerini kısaltarak kullandığımız ‘PTT’ ibaresi kullanılmaya başlanmıştır.

T.C Posta İşletmesi Genel Müdürlüğünün adı 29 Ocak 2000 tarihinde T.C Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.

POSTA DAĞITICISI2013 yılında ise T.C Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi adı ile yeniden yapılandırılmıştır.

1/10