Dünya İnme Günü

Dünya İnme Günü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Özdemir, her yıl dünyada 6 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini, bu hastalıkla ilgili 2010 yılında 72 milyar dolar olan yıllık mali kaybın, 2030’da 183 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirtti.
Dünya İnme Günü dolayısıyla, ESOGÜ Tıp Fakültesi İnme Merkezi’nde hayata yeniden başlayan hastaların da katıldığı bir toplantı düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, inme ünitesinde şu ana kadar 460 hastanın tedavi gördüğünü söyledi. İnme ünitesini 2012 yılında hizmete soktuklarını belirten Rektör Gönen, "İnme hastalığı sakatlığa yol açan hastalıklar arasında birinci sıradadır. Dünyada kalp krizi ve kanserden sonra 3. sırada ölüm nedeni oluşturmaktadır. Saatler içerisinde beynin kanlanma yetersizliği ile geri dönülmez olarak sebep görmesine neden olmaktadır. Müdahale için mutlaka çok organize bir sistem gerekmektedir. Eskişehir Valiliği, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, İl Sağlık Müdürlüğü ile sağlanan protokolle, Eskişehir ve çevresindeki müdahaleye uygun hastalar üniversitemize getirilerek tedavi almaktadırlar" dedi.
"HER 5 KADINDAN 1’İ İNME İLE KARŞI KARŞIYA"
Konuşmasında, hastaların kendi imkanlarıyla hastanelere gitmeye çalışmamasının gerektiğini söyleyen ESOGÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Yoğun Bakım ve Beyin Damar Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Özdemir, 112 ekiplerinin kullandığı ekipmanlarla hastaların doğru hastanelere götürdüğünü söyledi. Tedavide ilk 6 saatin de çok önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, hastalıkla ilgili genel bilgilere değinerek, "Her yıl dünyada 15 milyon kişi inme geçiriyor. 6 milyon kişi ise inme nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakam dünya genelinde AIDS, tüberküloz ve sıtma kaynaklı ölümlerden daha fazla. Her 5 kadından biri ve her 6 erkeden biri inme ile karşı karşıya. Amerika verilerine göre kadınlarda inme geçirme olasılığı meme kanserinden fazla. Türkiye’de de kadınların daha sık inme geçirdiği gözleniyor. İnme iki farklı şekilde ortaya çıkıyor; İskemik inme; kan damarları içerisinde bulunan bir kan pıhtısının, kan akışını durdurması sonucu görülüyor ve inme vakalarının yüzde 83’ünü oluşturuyor. Hemorajik İnme; Beyni besleyen kan damarlarının kanaması sonucu görülür ve inme vakalarının yüzde 17’sini oluşturuyor.
"İNME MERKEZİNDE 460 HASTAYA MÜDAHALE EDİLDİ"
ESOGÜ’de gerçekleştirilen tedavilerle ilgili açıklamalarda bulunan Özdemir, "Kapsamlı inme merkezini bünyesinde barındıran ve Eskişehir’in merkezi olan ESOGÜ İnme Merkezi’nde toplam 460 hastaya müdahale edilmiştir. 110 hastaya katater, 350 hastaya da kol damarı yoluyla yapılan müdahaleler sonucunda ortalama yüzde 50 hasta, hafif bağımlı veya bağımsız olarak yaşamlarına devam etmektedirler. Tüm bunların yanı sıra inmede ekonomik kayıplar da azımsanacak gibi değil. 2010 yılında yıllık mali kayıp 72 milyar dolarken, 2030’da bu rakam 183 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Özellikle 45-64 yaş arasında inme geçirme olasılığının önümüzdeki senelerde ciddi bir artış göstereceği öngörülüyor" ifadelerine yer verdi.
HASTALARDAN TEŞEKKÜR
Öte yandan inme hastalığına yakalanarak ESOGÜ’de sağlıklarına kavuşan hastalar, 112 ekiplerinin kendilerini doğru zamanda doğru hastaneye getirdiklerini anlattılar. Tedavi sonrası hemen ertesi gün taburcu olduklarına değinen hastalar, doktorlara da teşekkür ettiler.

SAĞLIK Haberleri