Demircilik Mesleğinin Son Ustaları

 Demircilik mesleğine rağbet olmadığı için çırak yetişmediğine değinen demir ustaları, mesleğin yok olmasından endişeli.

 Demircilik mesleğine rağbet olmadığı için çırak yetişmediğine değinen demir ustaları, mesleğin yok olmasından endişeli.
 

Samsun’un Çarşamba ilçesinde faaliyet gösteren demir ustaları, çırak bulamamaktan yakındı. Şu anda aktif olarak çalışan demircilerin, son demirciler olabileceğini belirten esnaflar, yanlarında çırak olmadığı için mesleği sürdürecek kişilerin kalmayacağını söyledi. Günümüzde gençlerin 18 yaşına kadar eğitim-öğretim gördüğü ve bu yüzden hiçbirinin bu mesleğe başlamadığı vurgulandı.
Çarşamba’nın Batı Yakası'nda faaliyet gösteren demirci ustası Efraim Akkuş, 50 yıldır bu mesleği yaptığını belirterek, ‘‘Geçimimi bu meslekle sağlıyorum. Çalıştıktan sonra tabii ki geçim sağlanır. Bizim kendi evimiz, yerimiz zaten vardı. Biz bunları bu meslekle kazanamazdık yani. Demircilikten sadece cep harçlığını çıkartırsın, başka bir şeyi yok. Benden sonra bu mesleği devam ettirecek birisi yok. Bu mesleği hep bıraktılar" dedi.
Batı Yaka'daki yedi demirciden sadece kendisinin kaldığını söyleyen Efraim Akkuş, eskisi gibi rağbet olmadığı için demir ocağında yalnızca cep harçlığını çıkartabilecek kadar çalıştığını belirtti. Emekli olmadığına da değinen demirci ustası, Kurban Bayramı dönemlerinde yoğunluk yaşandığını ifade etti.
Akkuş, bıçakları 15 TL'ye, baltaları ise 50-60 TL’ye bilediklerini sözlerine ekledi.

SAMSUN Haberleri

Samsun'da annesine bıçak çeken genç tutuklandı
Başkan Bakır: "Muhtarlarımızla birlikte çalışacağız"
Artvin Öğretmen Okulu mezunları 50 yıl sonra Samsun'da buluştu