Büyükşehirden Samsunlulara Su İndirimi

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Demir, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde "Konut ve iş yerlerinde kullanılan su fiyatlarında yüzde 5, su indirimi yapılacak" açıklamasını yaptı.

Samsun Büyükşehir  Belediyesi'ne bağlı SASKİ, halkın su zammına tepkileri nedeniyle her ay otomatik TÜFE zammı ile birlikte Ocak ayında 4 lira 26 kuruşa dayanmasını öngörünce, bitmek bilmeyen zammın önüne geçmek için söz de indirime gitti. Daha önce 3.97 krş olarak açıklanan metreküp fiyatı,  konutlarda 4 lira 15 kuruşa sabitlendi. CHP ve İYİ Parti'nin TÜFE zammının kalkması teklifi kabul görmedi. 

31 Mart yerel seçimlerden önce yüzde 15 indirim yapılan suyun metreküp fiyatı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in göreve gelmesiyle yüzde 25 zam kararı ve TÜFE otomatik zammı ile birlikte önce 3 lira 97 kuruşa, ardından son gelen faturalarda 4 lira 17 kuruşa dayandı. Davalık olan su zammında gelen tepkilerin ardından Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ içme suyuna 2 kuruşluk komik bir indirim yaptı. Suyun metreküp fiyatı, konutlarda 4 lira 15 kuruşa sabitlendi. 

CUMHUR İTTİFAKI TEKLİF GÖTÜRDÜ 

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (SASKİ) olağan genel kurul toplantısı, Başkan Mustafa Demir'in yönetiminde gerçekleştirildi. SASKİ Genel Müdürü Fatih Yıldız'ında hazır bulunduğu toplantıda, SASKİ'nin yaptığı yüzde 25'lik su zammının 4 lira 15 kuruşa sabitlenmesini öngören teklif görüşüldü. Teklifte Ocak ayında suyun metreküp fiyatının konutlarda 4 lira 26 kuruşa çıkacağına işaret edilerek, Cumhur İttifakı'nın teklif ettiği 4 lira 15 kuruş birim fiyatı oy çokluğu ile kabul edildi. CHP ve İYİ Parti'nin 'TÜFE zammı uygulaması kalksın' teklifi, kabul görmedi. 

TÜFE ZAMMI KALKMALI 

CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, su zammına tepki olarak 12 bin imzanın toplandığını hatırlatarak, her ay TÜFE oranında yapılan zammın vatandaşları mağdur ettiğini söyledi. Sokakta Büyükşehir Belediye Başkanı Demir'in halkın taleplerine duyarsız kaldığı yönünde bir  algınında oluştuğunu söyleyen Tekcan, " O kadar tepki gösterildi. 12 bin imza toplandı. Binlerce insan 'Başkan Demir bize bir cevap bile vermedi' diyor. Su temel bir haktır. TÜFE zammı kalkmalı. Bütün illerde kalktı. Sadece Samsun'da bu zam uygulanıyor "dedi. 

AYDEMİR:FATURALAR BİZLERİ ŞAŞIRTTI 

Daha sonra konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Alper Aydemir ise vatandaşlarla karşılaşmalarında rögarlar, su zammı ve işsizlik şikayetleri aldıklarını anlattı. "Evime gelen su faturasını gelen fatura ile şaşırdık "diyen Aydemir, " Şantiyeme 4 bin 500 liralık su faturası geldi. Biz TÜFE zammının kaldırılmasını istiyoruz. Düşük gelirli vatandaştan az su faturası alınsın. İYİ Parti Meclis üyesi olarak değil, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi olarak bunu istiyoruz "diye konuştu. 

VERİLEN SÖZLERİ SAKIN UNUTMAYIN 

SP Meclis Üyesi Hüseyin Kaya ise su zammına yapılan indirim kararını olumlu bulduklarını, bundan sonra verilen sözlerin tutulmasını istedi. 

KOLA: CUMHUR İTTİFAKI TEKLİF ETTİ 

MHP Grup Başkanvekili Cemalettin Kola ise, 4 lira 15 kuruşluk teklifin Cumhur İttifakı'nın teklifi olduğunu söyledi. "Hesabı kitabı iyi yapmak lazım "diyen Kola, " Ocak ayında suyun metreküp fiyatı 4 lira 26 kuruş olacaktı. Cumhur İttifakı olarak 4 lira 15 kuruşu teklif ettik. İlerleyen zamanda yine düşecektir. Ama burada SASKİ fedakarlık yaptı. Burada hizmette aksama olmaması için böyle bir adım atıldı. Olumlu oy kullananlara teşekkür ediyorum "dedi. 

DEMİR: YÜZDE 5'LİK İNDİRİM YAPTIK

Daha sonra konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde alınan suda yüzde 15'lik indirim kararını üstü kapalı eleştirdi. SASKİ'nin zarar ettiğini belirten Demir, indirim kararı yapılmasaydı, kendilerininde zam yapmayacağını söyledi. SASKİ'nin her ay 1,5 milyon lira zarar ettiğini belirten Demir, " İndirimle birlikte 5 milyon liraya çıktı zarar. TÜFE zammı kaldırabilir.  Aylık 5 milyon lira elektrik masrafı var. Biz buradayız. Su faturasını ödeyemeyenlerin suyunu kesmiyoruz. Sosyal İşler Dairesi'ne başvursunlar. Bu seçimden önce yapılan indirim gibi değil. Bu gerçek indirim. SASKİ'ye zararı yok bu indirimin. Mayıs ayına kadar indirim konusunu değerlendireceğiz. Yanlış bir yönetim olduğunda beni uyarın. Birlikte çalışalım. Suyu kalkıp 2 lira desek manşet olur. Ama yapılacak hizmetler var. Herkesi dinliyoruz, doğru olanı yapmaktan vazgeçmeyiz. Burada yüzde 5'lik bir indirim var. İndirim konusunda söz veriyorum. Buna yine birlikte karar vereceğiz "dedi.  

BÜYÜKŞEHİR 80 PERSONEL ALACAK

Başkan Demir, belediye bütçesinde 220 milyon liralık bir iyileşme olduğunu söyledi. 2020 yılında proje noktasında adım atacaklarını açıklayan Başkan Demir, 4,5 yılı kapsayan finans programı düzenlediklerini açıkladı. Kentsel dönüşüm projelerinde Ocak yada Şubat ayında ihale düzenleyeceklerini açıklayan Başkan Demir, "2020 yılında yapılanma sürecine gireceğiz. KPSS ile 80 yeni kadro alacağız. Samsun’da olanları tercih edeceğiz. İhtiyaç olmadıkça istihdama girmiyoruz "diye konuştu. 

Kaynak:Hedef Halk

SAMSUN Haberleri

Havza’da festival hazırlıkları
Samsun'da uyuşturucu haplarla yakalanan şahıs gözaltına alındı