Bankaların Tahsil Edemediği Alacaklar Rekor Seviyeye Ulaştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye’de bankaların tahsil edemedikleri kredi alacaklarındaki artış hız kazandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye’de bankaların tahsil edemedikleri kredi alacaklarındaki artış hız kazandı. Tahsili Gecikmiş Alacaklar (TGA) yılın başından bu yana %17 oranında artarken, 4 Nisan haftası itibarıyla %22’ye ulaştı. Ekonomik göstergelerdeki bozulma, finansa erişimi daha da zorlaştırırken, konkordato ve iflas riskleri de büyüyor.

 TGA 358,3 Milyar TL’ye Ulaştı
2024 yılı sonunda 294 milyar TL olan TGA tutarı, yalnızca birkaç ayda 358,3 milyar TL’ye yükseldi. Haftalık artışın 10 milyar TL’ye yaklaşması dikkat çekerken, özellikle 19 Mart’taki operasyonlar sonrası artışın hızlandığı bildiriliyor.

Geçen yıl TGA’daki ortalama aylık artış 12,3 milyar TL seviyesindeyken bu yıl aynı oran 23 milyar TL’ye yükseldi. Yani iki katına çıktı.

 KOBİ ve Bireysel Kredilerde Alarm Zilleri
Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin yanı sıra ticari kredilerdeki tahsilat sıkıntısı da derinleşiyor. Nisan başı itibarıyla TGA tutarı:

Bireysel ve ticari kredilerde haftalık artış: 9,3 milyar TL

Yılbaşından bu yana toplam artış: 81 milyar TL

Bu artış, sadece bankaları değil, şirketleri ve bireysel borçluları da yasal takibe ve haciz sürecine sürüklüyor.

 Faiz Artışı Durumu Kötüleştirdi
Merkez Bankası’nın 17 Nisan’da aldığı yüzde 46’lık politika faizi kararı sonrasında ticari kredi faizlerinde de yeni bir artış dalgası başladı. Bu durum, hem yeni kredi kullanımını hem de mevcut borçların geri ödenmesini daha da güçleştiriyor.

 Uzmanlara Göre Beklenenler:
Krediye ve finansa erişim daha da zorlaşacak

İcra ve haciz dosyalarında ciddi artış olacak

Konkordato başvurularında patlama yaşanabilir

Reel sektörde daralma derinleşebilir

EKONOMİ Haberleri

Kripto Borsalarında Kimlik Doğrulama Zorunlu Hale Geldi