Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Yeşilay Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte bağımlılıkla mücadele konusu çok yönlü olarak ele alındı. Uzmanlar, “bir kereden bir şey olmaz” düşüncesiyle başlayan sürecin zamanla ciddi bağımlılıklara dönüşebileceğini vurgulayarak sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemine dikkat çekti.
OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen “Sağlıklı Yaşam İçin Bağımlılıkla Mücadelede Çok Boyutlu Yaklaşımlar” etkinliği, Bilim İletişim Ofisi tarafından organize edildi. Programda bağımlılığın bireysel ve toplumsal boyutları ele alınarak öğrencilere önemli bilgiler aktarıldı.
Etkinlikte konuşan OMÜ Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Alaattin Altın, bağımlılık yapan maddelerin beyinde oluşturduğu etkileri anlattı. Altın, bağımlılık yapan maddelerin ilk kullanımda beyinde yüksek miktarda dopamin salgılanmasına neden olduğunu belirterek bu durumun kişide sahte bir haz oluşturduğunu ifade etti.
Altın, normal bir mutluluk anında beyinde yaklaşık 5 birim dopamin salgılandığını, ancak bağımlılık yapan maddelerin kullanımında bu seviyenin 100 birime kadar çıkabildiğini söyledi. Bu durumun zamanla beyindeki dengeyi bozduğunu belirten Altın, kişinin tekrar madde kullanma isteğiyle karşı karşıya kaldığını ve bağımlılığın bu şekilde ilerlediğini kaydetti.
Bağımlılıkla mücadelede sigaradan uzak durmanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Altın, bağımlılığa giden yolun çoğu zaman sigarayla başladığını ifade ederek gençlerin spor ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını artırmaları gerektiğini dile getirdi.
Yeşilay Samsun Şubesi Başkanı Emre Güneş ise teknolojinin kontrolsüz kullanımının da bağımlılığa yol açabileceğini belirterek hareketli ve sosyal bir yaşamın önemine dikkat çekti. Güneş, Samsun’da Yeşilay Spor Kulübü’nü kurduklarını ve çocukları, gençleri ile aileleri spora teşvik etmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Etkinlikte ayrıca Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Hasan Arslan da öğrencilere bağımlılığın birey ve aile üzerindeki etkilerini anlattı. Arslan, gençlerin hayat hikâyelerini kendi ellerinde tutmaları gerektiğini vurgulayarak narkotik maddelerin insan davranışları üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Program kapsamında öğrenciler narkotik arama köpeği Hector ile tanışma fırsatı buldu. Etkinlik soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Öte yandan OMÜ Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1–7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla üniversitenin farklı yerleşkelerinde bilgilendirme stantları kurdu. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği İntörn Uygulaması öğrencileri ve Yeşilay gönüllülerinin katkılarıyla açılan stantlarda tütün, alkol, madde, teknoloji ve kumar bağımlılığı konularında bilgilendirme yapıldı.
Türkçe ve İngilizce hazırlanan broşürlerle öğrencilere sağlıklı yaşam alışkanlıkları hakkında bilgi verilirken, bağımlılıkla mücadele konusunda farkındalık oluşturulması hedeflendi.