Bafra’da Glütensiz Üretim Başladı

Bafra’da kaymakamlık desteğiyle ADEM bünyesinde başlatılan glütensiz ürün üretimi, hem çölyak hastalarına umut oldu hem de kadın istihdamına katkı sağladı.

Samsun’un Bafra ilçesinde, kaymakamlık desteğiyle kurulan Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde glütensiz ürün üretimine başlandı. Proje kapsamında hem çölyak hastalarının yaşadığı gıda erişim sorununa çözüm üretilmesi hem de kadınların üretime katılması hedefleniyor.

ADEM binasını ziyaret eden Bafra Kaymakamı Dr. Mustafa Altınpınar ve eşi Şule Altınpınar, yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Kaymakam Altınpınar, projeye ilişkin yaptığı açıklamada glüten hassasiyeti ve çölyak hastalarının yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Altınpınar, “Bafralı kadınlarımızın kurduğu glütensiz ürünler kooperatifinin tanıtımı amacıyla bir araya geldik. Sahada yaptığımız gözlemler sırasında özellikle çölyak hastalarının ciddi sıkıntılar yaşadığını fark ettik. Bu konuda trajik hikayeler dinledik. Çölyak hastası bir çocuğun yanlışlıkla kantinden aldığı simidi ısırdıktan sonra annesine ‘Sizin simitler çok güzelmiş’ diye serzenişte bulunduğunu duyduk. Bu durum bizi çok etkiledi. Temiz içerikli gıdalara ulaşmakta zorlanıyorlar, ulaştıklarında ise fiyatlar oldukça yüksek oluyor. Bizim amacımız hem sağlıklı hem de ekonomik olarak erişilebilir ürünler üretmekti ve bunu başardık. Ruhsat ve analiz süreçleri tamamlandı, kaliteli ürünler ortaya çıktı” dedi.

Projenin sosyal yönüne de değinen Altınpınar, kadın istihdamına katkı sağlandığını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti. Projenin fikir öncüsü Şule Altınpınar ise kendi deneyimlerinden yola çıktıklarını ifade ederek, “Bir dönem glütensiz beslendiğimde katkısız ve sağlıklı ürünlere ulaşmakta zorlandım. Bu nedenle bir farkındalık oluşturmak istedik. Çölyak hastaları ve aileleriyle birlikte yola çıktık. Üç aylık deneme sürecinde tariflerimizi, analizlerimizi ve paketlememizi tamamladık. Hijyenik ve güvenilir ürünler ortaya çıkardığımıza inanıyorum” diye konuştu.

Bafra Nature Glütensiz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi ve çölyak hastası bir çocuğun annesi olan Sevinç Fidan Dinç ise glütensiz beslenmenin çölyak hastaları için bir zorunluluk olduğunu belirterek, kooperatifin hem kadın üretimini desteklediğini hem de sürdürülebilir gelir sağlamayı hedeflediğini söyledi.

ADEM’e gelen kadınlar ise buranın sadece para kazanabilecekleri bir yer olmadığını, aynı zamanda bir umut ışığı ve hayata tutunma sebebi olduğunu ifade etti.

Bafra Haberleri