Bafra’nın Sürmeli Mahallesi’nde düzenlenen Geleneksel 2. Balkan Rumeli Yemekleri Festivali, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Rumeli kültürünün, mübadil geleneklerinin ve yöresel lezzetlerin yaşatıldığı festival, renkli görüntülere sahne oldu.
Festivalin ev sahipliğini Sürmeli Derneği Başkanı Aşire Yılmaz, Balkan Türkleri camiasının eski başkanlarından ve hizmetleriyle tanınan Süleyman Özata, Bafra Balkan Türkleri Derneği Başkanı Hasan Güngör ile dernek yönetim kurulu üyeleri üstlendi.
Programa eski Tarım ve Maliye Bakanı, Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Zihni Şahin, “Balkan Baba” olarak tanınan Samsun Balkan Türkleri Derneği eski Başkanı İzzet Altıntaş, Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Adem Güner ve KARDEF Onursal Başkanı Kemalettin Altınsoy katıldı.
Festivalde ayrıca MHP Bafra İlçe Başkanı Emin Usta ve yönetimi, Anahtar Parti Bafra İlçe Başkanı Osman Engiz ve yönetim kurulu üyeleri, Bafra Belediyesi Özel Kalem Müdürü Rasim Dinç, AK Parti Bafra İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ceylan, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sinan Şenocak ve yönetim kurulu üyeleri de yer aldı.
KOSDER eski Başkanı Avukat Yunus Gün, Kamu-Sen 3. Şube Başkanı Feyyaz Yörük, Samsun Mobilyacılar Odası eski Başkanı İbrahim Ülker, Hasan Çakın Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yıldıray Baş ile Müdür Yardımcısı Gamze Nur Demir de programa katılan isimler arasında bulundu.
Bursa, Sinop, Tokat, Amasya ve Samsun’un farklı ilçelerinden gelen Balkan Türkleri ve mübadele derneklerinin temsilcileri de festivalde bir araya geldi. Bursa Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Ali Korkut, Sinop Balkan Türkleri Derneği Başkanı Kenan Aral, Tokat Niksar Balkan Türkleri Derneği Başkanı Hacı Akdemir, Tokat Erbaa Balkan Türkleri Derneği Başkanı Ümit Küçük, Amasya Taşova Mübadilleri Derneği Başkanı Mustafa Garip, Vezirköprü Mübadele Derneği Başkanı Fatih Altındağ ve Asarağaç Mübadele Derneği Başkanı Ferit Aydın programa katıldı.
Festivalde mübadil kadınlar tarafından hazırlanan Balkan ve Rumeli mutfağına ait yemekler, börekler, tatlılar, kazan pilavı ve aşure vatandaşlara ikram edildi. Davul ve zurna eşliğinde Rumeli oyunları oynanırken, yemek yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Bafra’nın çok sayıda mahalle muhtarı ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı festival, Balkan Türkleri, mübadiller ve vatandaşların yoğun ilgisiyle sona erdi.
Festivalin düzenlenmesine katkı sağlayanlar, etkinliğe katılan tüm misafirlere ve Balkan Türkleri camiasına teşekkür etti.