Baba Destek Programı ve Badep toplam 3 öğretmen olarak çocuklarımızın Babalarına Eğitim vermeye devam ediyoruz. Kurslarımıza Bafra İsmet İnönü İlkokulu ve Bafra Kemalpaşa İlkokulun da hocalarımız İsmail Koca, Coşkun Özkal ve Ali Özkök öğretmenlerimizle yoğun şekilde devam ediyor. Amacımız Babanın rolü önemi ve çocuğuna etkisi aile tutumları, çocuğun davranışlarını kabul etme ve etkin dinleme, ben dili, olumlu disiplin yöntemleri, çocuğun gelişim özellikleri, sosyal gelişim, bedensel ve zihinsel gelişimi, kitap okuma ve çocukla geçirilen, duygusal gelişimi, sosyal gelişimi, oyun ve çocuk gelişimindeki önemi, çatışma çözme yöntemlerini ve genelleme konularını işlemektir. Şu an 7 ile 11 Yaşlarında çocuğu olan okuma- yazma bilen tüm babalarımız BADEP in hedef kitlesini oluşturmaktadır.
Çocuğun gelişiminde, babada anne kadar etkili olduğunu Baba Destekli Programlarla daha çok geliştirmek.
Ülkemizin geleneksel Aile yapısında, çocuğun bakım ve gelişiminden birinci derecede anneler sorumlu tutuluyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; çocuğun gelişiminde, baba da anne kadar etkili ve önemlidir. Ülkemizde ve dünyada, babalık rolünü desteklemek üzere, sadece babalara yönelik yok denecek kadar azdır. Oysa babaların bu tür desteklere ihtiyaçları olduğu ve kendilerine uygun programlar sunulduğu takdirde, hem kendilerinde hem de çevrelerinde olumlu değişimleri gerçekleştirdikleri bilinmektedir.
BADEP BABALAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ EĞİTİMDİR
BADEP, babanın çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda daha bilgili olması, bu bilgilerini hayata geçirmesi çocuğuyla, eşiyle ve yakın çevresiyle iletişimini geliştirilmesi ve giderek yaşantısında daha demokratik bir tutumu benimsemesini sağlıyor. Ülkemizde, diğer babalar ile çocukları veya babalık rolleri hakkında konumsa ve dertleşme fırsatı bulamayan babalara BADEP hem bir paylaşım ortamı hamda çözüm üretme imkânını tanımaktadır.
BADEP NASIL UYGULANIYOR?
BADEP uygulaması seklinde iki buçuk saatlik 13 oturum olarak planlanmıştır. On dört oturuma iki anne oturumu da dahildir. ACEV tarafından acılan seminerlerle eğitilen gönüllü öğretmenler tarafından uygulanan kurslarda katılımcı bir yaklaşım izlenmekte, babaların kendi deneyimlerini grupla paylaşması özendirilmekte ve sorunlara birlikte çözüm bulma imkânı yaratılmaktadır. BADEP’in bu özelliği nedeniyle, gruplar 15 kişi ile sınırlı tutulmaktadır. Her bir oturumda islenen konuları ve yaklaşımı ayrıntılı olarak içeren bir eğitici kitabinin yani sıra, katılımcılara dağıtılan çok sayıda eğitim materyali bulunmaktadır. BADEP, halen gönüllü öğretmenler aracılığı ile farklı sos yo-ekonomik seviyelerden gelen katılımcılarla uygulanmaktadır. Program yoğunlukla gönüllü öğretmenlerin bulunduğu ilköğretim okullarında yapılmaktadır.