ANIZLAR NASIL YAKILACAK

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Çevre Kanunu’nda ‘İkinci ürün ekilen yörelerde

valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir’ açıklamasına göre valiliğimizce kontrollü anız yakılmasına izin verilecek” dedi. 
İl Müdürü Kadir Güven konu ile ilgili yaptığı açıklamada, tarım alanlarında kaydedilen teknolojik gelişmeyle birlikte, hububat hasadı yapan biçerdöverlerin bitki saplarını yüksekten kesmesiyle tarlalar üzerinde bırakılan atık miktarının arttığını vurguladı. Güven, “Bu otlar ve saplar, ekonomik değer taşımadığı gerekçesiyle, toprakla karıştırılıp gübre yapmak yerine maalesef ateşe verilmektedir. Dolayısıyla toprağın organik madde miktarı azalmakta, bu da verimsizliğe yol açmaktadır. Ne acıdır ki çiftçilerimiz önce bitki artıklarının kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne fayda sağlasın diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilmektedir. Anız yangınları; toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir” diye konuştu.
Kadir Güven şu bilgileri verdi: “Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara sebep olan Anız Yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini daha olumsuz yönde etkilemektedir. Bununla beraber anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatları büyük ölçüde zarar görmektedir. Anız yakmanın yasak olması nedeniyle anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği yasal işlem yapılacak. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı. Anız yakılması olayı gördüklerinde; 177 Orman Yangın, 156 Jandarma İmdat, 155 Polis İmdat ve 110 İtfaiyeye ücretsiz olarak bildirebilirler.
İlimiz sınırları içerisinde ikinci ürün ekilişi yapıldığından, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun Ek-1 maddesinin (Ek: 26/4/2006 - 5491/23 md.) c bendinde ‘ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir’ açıklamasına göre valiliğimizce kontrollü anız yakılmasına izin verilecektir.”

SAMSUN Haberleri

Havza’da festival hazırlıkları
Samsun'da uyuşturucu haplarla yakalanan şahıs gözaltına alındı