Kayseri’nin tarihini 6 bin yıl öncesine kadar götüren arkeolojik bulguların ortaya çıkarıldığı ve "Anadolu tarihinin başladığı yer" olarak kabul edilen Kültepe Kaniş-Karum Ören Yerindeki kazılar, 77. yılına girdi.
Kayseri-Sivas karayolu üzerinde bulunan ve Türkiye'nin en uzun soluklu kazılarından biri olan Kültepe’de çalışmalar, Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle devam ediyor.
Prof. Dr. Kulakoğlu, bugüne kadar 23 bini aşkın çivi yazılı tablet, zarf ve kayıt bulunduğunu belirterek, tabletlerdeki dilin Asurca olduğunu, ancak günümüzde Türkçede sıkça kullanılan birçok kelimenin bu yazıtlarda da yer aldığını söyledi.
Asurca'nın Sami dil ailesine ait olduğunu ifade eden Kulakoğlu, günümüzde kullandığımız pek çok kelimenin Asurca’dan doğrudan değil; Arapça ve Farsça üzerinden Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde dilimize yerleştiğini belirtti.
Kulakoğlu’nun verdiği örnekler arasında dikkat çeken kelimeler şunlar oldu:
Kira, şemsiye, emlak, akran, esir, mahallinde, akşam, kadir, keser, müzakere, reis, vekil.
Kazı Başkanı Kulakoğlu, bu kelimelerin yaklaşık 4 bin yıl önceki tabletlerde geçiyor olmasının, dilin ve kültürün ne denli köklü ve etkileşimli bir geçmişe sahip olduğunu gösterdiğini vurguladı.