Serdal Sefa Kocabaş; Topraksız Tarım Olurda, Topraksız Çeltik Olmaz mı?

Samsun’un Bafra İlçesinde, Üretici Serdal Sefa Kocabaş, Samsun Bölgesinde bir ilki gerçekleştirerek topraksız araziye siyah çeltik ekerek bir ilki gerçekleştirdi.

A+A-

Damsan Mekina Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Sefa Kocabaş;  “Bulunduğumuz arazi farklı bir arazi, çakıl diye tabir edilen bir dere yatağıydı burası. Atıl durumda olan bir araziyi biz ıslah ettik ve ilk defa burada çeltik üretimi yaptık. 4 farklı çeltik üretimi yaptık burada. Siyah pirinç olarak tabir edilen bir pirinç türü var ve şeker hastalarına iyi gelen, şekeri arttırmayan bir tür olan bu pirinci biz burada ürettik. 160 ton civarında bir üretim bekliyoruz. Yaklaşık olarak 17 bin kişiye yetebilecek bir pirinç üretimi yaptık bu yıl ve güzel bir sezon geçiriyoruz.

Siyah pirinç yaklaşık 13 dönümlük bir alana ekildi, arkasında ise yasmin diye tabir edilen kokulu bir pirinç türü daha denedik. Ayrıca siyah pirinç ve yasmin Bafra’da ilk defa denendi. Diğer tarafta ise Osmancık pirinci denen pirinç türümüz mevcut. Bir örnek teşkil ederek, yerli tohum uygulaması gerçekleştirdik. Zeybek markasının tohumunu sertifikalı olarak yetiştirmesini yaptık, tüm üretici arkadaşlarıma bol kazançlı çalışmalar diliyorum.

Bu araziyi düzeltmek için yaklaşık 6 aylık bir çalışma gerçekleştirildi. Bu arazi tamamen topraksız ve çakıllı bir arazi olma özelliğini sahip. Topraksız tarımda ürün yetiştiriliyorsa topraksız bir alanda çeltik neden üretilmesin dedik ve sonuçları hep birlikte görüyoruz. Gayet de güzel pirinç yetişiyor.”

Anadolu Pirinç Ortaklarından Muharrem Göksel ise, “Bafra Ovasında bu yıl 15 0bin dekar alanda çeltik ekilmekte ve bu yıl rekorte 80 ila 120 bin ton beklenmektedir. Buda Türkiye’nin % 17’sine tekâmül eder. Bafra artık Türkiye’nin çeltik üretiminde önemli bir yere gelmiştir” dedi.

Bereket Kardeşler Firma Yetkilisi Mustafa Özdemir, Bafra Ovası’nda 2020 hasadımız başladı. Düzgün bir hasat gerçekleşecek inşallah, verimli bir sene geçmesini bekliyoruz. Bu pandemi sürecini de üretim yaparak atlatacağız inşallah.

Bafra OSB Azat Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Demir, “Hasat döneminin tüm üreticilerimize hayırlı olmasını ve bol kazançlı geçmesini diliyorum. Bafra’mızın ürünleri ülkenin en kaliteli pirinçlerindendir. İyi bir sezon geçirmeyi bekliyoruz.”

Topraksız arazide çeltik yetiştirdi

Topraksız arazide çeltik yetiştirdi

Topraksız arazide çeltik yetiştirdi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.