ŞEFTALİDE İLK ÜRÜN TAT VERMEDİ

ŞEFTALİDE İLK ÜRÜN TAT VERMEDİ

Türkiye’deki şeftali üretiminin yüzde 4’ünün yapıldığı Çarşamba Ovası’nda “erken ürün” diye tabir edilen ilk ürün alınırken, üretici fiyatlardan şikayetçi.

A+A-

Samsun’un Çarşamba ilçesi Türkiye’deki toplam şeftali üretiminin yüzde 4’ünü karşılıyor. Ovada bu yılın erken ürün diye tabir edilen ilk ürünleri alınmaya başlandı. Çarşamba Toptan Sebze ve Meyve Hali’nde 1 liraya satılan erken şeftali üreticiyi memnun etmezken, üretici fiyatın girdi maliyetlerini karşılamadığını dile getirdi.
Çarşamba Ovası’nda toplam 11 bin dönüm arazide yapılan üretim yıllık 10 bin ton olarak gerçekleşiyor. Bu üretimin ise büyük oranı günlük kullanım dışında meyve suyu fabrikaları üzerinden tüketiliyor.
Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, Çarşamba Ovası’ndaki şeftali üretiminin her yıl azaldığını, bunun nedeninin ise yaşlanan ağaçlar olduğunu dile getirdi. Akman, bu yaşlanmanın önüne geçip yeni fidanların bölgeye dikilmesi gerektiğini belirtirken, bununda klasik anaç yöntemiyle değil de GF anaç adı verilen bir yöntemle yapılması gerektiğini vurguladı.
Çarşamba Ovası’nın Türkiye’nin şeftali üretimindeki payını devam ettirebilmesi için bölgedeki şeftali bahçelerinde yenileme yapılmasının şart olduğunu dile getiren Akman, “İl Özel İdaresi’nin desteği ile birlikte Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğümüz GF anaç ile alakalı bir proje hazırladık. GF anaç meselesinin önemi şu, normal anaç yöntemi ile bahçelerimizi yinelemeye kalktığımız zaman eski ağaçlar söküldükten sonra bahçelerimizin en az 3-4 yıl beklemesi gerekiyor. Bir 3-4 yılda ağaçların verime erişmesi beklenirse uzun soluklu bir ürün kaybı meydana geliyor. Ama GF anaç yöntemi böyle değil, bahçelerimizde bekleme yapmadan diktiğimiz bu anaç yöntemi ile kısa süre içerisinde yeniden ürün alabiliyoruz” dedi.
Akman hazırladıkları proje ile birlikte Çarşamba Ovası’na 12 bin adet GF anacı dikmeyi hedeflediklerini, bunun da bölgede büyük oranda yenilenme sağlayacağını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.