Genç Yaşta Ölümlerin Artışı Kovid-19'un Bıraktığı Hasardan Kaynaklanabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son zamanlarda genç yaşta ölümlerin artış gösterdiğine dikkat çekerek, bu durumun Kovid-19'un damarlarda bıraktığı hasardan kaynaklanabileceğini belirtti.

A+A-

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son zamanlarda genç yaşta ölümlerin artış gösterdiğine dikkat çekerek, bu durumun Kovid-19'un damarlarda bıraktığı hasardan kaynaklanabileceğini belirtti.

Özkaya, "Son günlerde genç yaşta ölümlerin ciddi sayıda arttığını görüyoruz. Özellikle ağır spor sonrası, örneğin halı sahada kalp krizi geçiren, uzun yolculuk sonrası damar tıkanıklığı olan çok sayıda genç hastamızı kaybetmekteyiz. Pandemiden sonra bu genç yaşta ölümlerin artması, akıllarda hala 'Kovid-19 damarlarımızda, akciğerlerimizde hasar bıraktı mı?' sorusunu getiriyor" dedi.

Prof. Dr. Özkaya, Kovid-19'un damarlarda bıraktığı hasarın önemine vurgu yaparak, "Kovid-19'u yaşadıktan sonra koronanın vücudumuza ne yaptığını öğrendik. Özellikle Kovid-19'dan sonra kalp, akciğer ve bütün vücudumuzdaki kılcal damarlarda hasar oluştu. Bu hasar, sitokin fırtınası adı verilen bir tablo ile damar duvarlarındaki yapıyı değiştirdi ve bozulmalara neden oldu. Pandemi öncesine göre artık damarlarınızda kalıcı hasarlar olabilir. Ağır sporları, halı saha maçları, ağır bisiklet sporları, ağır yüzmeleri pandemi öncesine göre vücudunuz kaldıramayabilir ve hayatı tehdit edici sonuçlar doğurabilir. Ağır sporlar sonrası kalbiniz ve akciğerlerinizin kanını vücudunuz damar hasarı nedeniyle yeterince sağlayamazsa, kalp krizleri ve kalp yetmezlikleri ile karşılaşabilirsiniz" diye konuştu.

Özkaya, sıcak ve nemli havalarda ağır spor yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Damar embolisi dediğimiz bir tablo var ve bu durum çok sık görülmeye başladı. Vücuttaki pıhtılaşma probleminin üç ana sebebi vardır: damar duvarı hasarı, hareketsiz yaşam ve genetik yatkınlık. Kovid gerçekten pıhtılaşmaya yatkınlık yapan damar duvarı hasarını oluşturdu. Hareketsizlik ise uzun seyahatler ve hastalık nedeniyle evde yatmalar sonucu pıhtılaşma yapıyor ve bu da akciğerlerde damar tıkanıklığına neden oluyor. Bu durum ölüme kadar götürebilir. Özellikle sıcak ve nemli havalarda ağır spor yaparken dikkatli olmanızı öneriyoruz. Korona öncesine göre yaptığınız ağır sporlar vücudunuzun kan akışını yeterince sağlamayabilir. Uzun süre hareketsiz kalmamanızı öneriyoruz. Gençlerimizin hem ağır spor hem de hareketsiz yaşama dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.