SAMSUN’DA “20 OCAK FACİASI” UNUTULMADI

SAMSUN’DA “20 OCAK FACİASI” UNUTULMADI

Samsun’da, İlkadım Belediyesi tarafından 20 Ocak 1989 yılında trafik kazası sonucu hayatlarını kaybeden Samsunsporlu futbolcular ve teknik adamlar anısına “Unutmadık, Unutturmayacağız” adlı program düzenlendi.

A+A-

İlkadım Belediyesi Mete Adanır Spor Salonu’nda düzenlenen programa Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, İlkadım Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, Samsunspor Başkanı Emin Kar, teknik direktör Besim Durmuş, Samsunsporlu yöneticiler, oyuncular, trafik kazasında takım otobüsünde bulunan oyuncular ve yöneticiler ile futbol yorumcusu Ömer Üründül, köşe ve spor programcısı Ümit Aktan ve spor camiasından önemli isimler katıldı.
Program, Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı. Programda açılış konuşmasını yapan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, “20 Ocak 1989 yılındaki elim trafik kazası sonucu hayatını kaybeden bu insanlar olmasaydı biz burada olmayacaktık. Buradan da anlaşılıyor ki, hayatta iken iz bırakanlar, öldüklerinde ölümsüzleşiyorlar. Hepsine yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Sizleri unutmadık, unutturmayacağız. Şehirlerin isimlerinin büyük olması, o şehirlerin büyük oldukları anlamına gelmiyor. Büyükşehir olmak için ekonomimiz, siyasetimiz, ticaretimiz ve sporumuz her zaman ve her alanda ülke gündeminde olmalı, futbol takımımız her hafta spor programlarında gündem yapmalı, konuşulmalı. Biz, Samsunlular olarak başarılı bir futbol takımına sahip olmaya mecburuz” dedi.
“Kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, mekanları cennet olsun” diyerek sözlerine başlayan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “O günleri mutlaka hatırlamalıyız ve unutmamalıyız. Samsunspor’un geçmişten gelen ve bundan sonra geleceğe doğru gidecek olan başarılarında bunları mutlaka hatırlamalıyız. Bugüne kadar Samsunspor’a gönül vermiş, katkı sağlamış bütün kişi ve kuruluşlara şükranlarımızı sunmak istiyoruz. Samsunspor, Türk spor tarihinde önemli başarılara imza atmış, Türk futboluna önemli sporcular yetiştirmiş bir kulübümüzdür. Samsunspor önümüzdeki süreçte de yine bu başarılarına yenilerini ekleyerek devam edecektir. Bizim inancımız ve temennimiz budur” diye konuştu.
Bugünlerde çok duygusal anlar yaşadığını ifade eden Samsunspor Kulübü Başkanı Emin Kar, “Kaybettiğimiz arkadaşlardan sonra en büyük darbelerden birini alan bir arkadaşınız olarak onları özlediğimi her defasında söylüyorum. Bundan sonra hiçbir takımımızın başına böyle bir kaza gelmemesini temenni ediyorum. Bizi unutmadığınız için, bu geceyi tertipleyen İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımızın dediği gibi unutmadık, unutturmayacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Aksoy ve İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Samsunspor Başkanı Emin Kar’a Samsunspor forması ve plaket hediye etti.
Plaketin ardından kürsüye çıkan futbol yorumcusu Ömer Üründül, “Öncelikle 24 sene önceki elim kazada hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ben o zamanlarda spor yorumculuğuna yeni başlamıştım. Daha ilk yılımdı. O zaman öğrendiğim zaman çok üzülmüştüm. Bu tip trafik kazaları olayları bizi derinden yaraladığı için ve tanıdığımız insanların bu olayların içinde olunca da gerçekten çok üzülmüştüm. Şimdi onlar ve yaralarımız tekrar depreşti. Samsun çok özel bir şehir. Benim burada çok hatıralarım var. Futbola çok yakın bir şehir. Bunun için biran evvel Samsunspor’un hak ettiği yerde olmasını canı gönülden temenni ediyorum. Bu konuda da Başkan Emin Kar’a başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. 
Bu tür olayları unutmamaya ve unutturmamaya çalışacaklarını belirten köşe yazarı ve spor programcısı Ümit Aktan ise şöyle konuştu: 
“Samsunsporlu oyuncular özellikle bizim için çok ayrı bir yerde durması gereken Başkan Emin Kar, 7 dönüm arazi üzerinde basmadık yer bırakmazlardı. Ama o şehitlerden gördüklerimiz 2 metrekare çim bir alanın içersine hapsoldular. Acı büyük, sıkıntı büyük. Onların kaybının üzerine söylenecek çok şey var. Acıyı daha fazla pekiştirmeden o olayın Samsunspor’a 1 sezon değil, bir 10 sene kaybettirdiğini, bir futbol şehrinin futbola ne kadar uzak kaldığını ve bugün hala daha kendini toparlamaya çalışıyorsa bugünlerin izi nedeniyle bunu yaşadığını bir kez daha anladım bugün. Ama unutmuştunuz, hatırlıyorsunuz, bundan sonra unutmayacaksınız ve unutturmayacaksınız. Biz de Alex’i ve Sneijder’i bir yana bırakıp, biraz daha bu konulara kendi çabamızla yer, zaman, söz ve kalem ayırmaya dikkat edeceğiz. Ama biz azınlığız, elimizden bu kadarı geliyor.”
Konuşmaların ardından, kaza esnasında otobüste bulunan Samsunspor’un eski oyuncusu ve başkanı Hakkı Tomaç, oyunculardan Şanver Göymen, Caner Yılmaz, Kasım Çıkla, Ercan Koloğlu, Yüksel Öğüten, Ercüment Coşkundere, Halil Albayrak ve Cemil Cengiz de Samsunspor ile ilgili anılarını anlattılar.
Daha sonra konuşma yapanlara ve Samsunspor ile ilgili anılarını anlatan eski oyuncular ve yöneticilere Samsunspor forması ve plaketler verildi.
Ümit Aktan ve Samsunspor’un eski kalecisi ve trafik kazasında takım otobüsünde bulunan Şanver Göymen’e, 22 Ocak tarihinin doğum günleri olması nedeniyle sürpriz doğum günü pastası kesildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.