Samsun İtfaiyesinden çağrı : Talep edin eğitim verelim

Samsun İtfaiyesinden çağrı : Talep edin eğitim verelim

SAMSUN Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, yangın öncesi ve anında alınması gereken tedbirlere ilişkin eğitimler vermek için apartman ve iş yerlerinden talep bekliyor. İnsanların yangın afeti yaşamaması için büyük çaba sarf eden itfaiye, talep

A+A-

Yangınlar, eğitim ve bilgisi eksikliği sebebiyle ev ve iş yerlerinde can ve mal kaybına neden olmaya devam ediyor. Geçen yıl toplam 2 bin 145 yangına müdahale eden Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, bunun 755 tanesini konut ve iş yerlerinde gerçekleştirdi. 





Yangının çıkış nedenleri arasında elektrik kontağı yüzde 40 oranla birinci, baca yangınları da yüzde 24 oranla ikinci sırada yer alıyor. Yangına en çok neden olan faktörler ise çocukların ateşle oynaması, soba yakınına yanıcı madde bırakma, eşya ve çamaşır asma ve elektrikli ısıtıcılar. Samsun genelinde LPG, doğalgaz ve sigara kaynaklı veya kasıtlı çıkarılan ev ve işyeri yangınlarının oranı ise oldukça düşük. 





Elektrik kontağı ve baca yangınlarına ilişkin alınması gereken tedbirler konusunda konut sakinleri ile iş yeri personellerinde büyük bilgi eksikliği bulunduğunu tespit eden İtfaiye Daire Başkanlığı, bunun için de eğitim seferberliği başlattı. Okullardaki pratik eğitimler ile yangın söndürme tatbikatlarına devam eden itfaiye ekipleri, eğitime en çok konut ve iş yerlerinin ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. 





Konut ve iş yerlerine yönelik yerinde eğitimlerle ilgili açıklama yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, konut sakinleri ile işletmelerden talep gelmesini beklediklerini kaydetti. Yangınların büyük bölümünün bu mekânlarda yaşandığının altını çizen Zengin, “İş yeri yangınlarında konutlara göre az olsa da ciddi kayıplar söz konusu oluyor. İşyeri ve fabrikalarda yangın çıkmaması için gelen talep doğrultusunda denetimler yaparak alınması gereken bütün tedbirleri aldırıyoruz. Aynı zamanda yangın öncesi alınacak tedbirler, afet sırasında yapılacak işlemler ve söndürme cihazlarının kullanımına yönelik firma çalışanlarına ücretsiz eğitimler veriyoruz. Amacımız yangın çıkmasını önleyemezsek bile başlangıç aşamasında söndürülebilmesini sağlamaktır. Bu açıdan iş yeri sahiplerinin de çalışanlarına mutlaka bu eğitimleri verdirmelerini istiyoruz. Çünkü bazen personelin iş yerini tanımadığına şahit oluyoruz. Bu da müdahale sırasında zaman kaybına neden oluyor. Dolayısıyla iş yeri sahiplerinden istediğimiz bu konuda bize müracaat ederek eğitim talebinde bulunmalarıdır. Biz de gerekli belgeli belgesiz tüm eğitimleri verebiliriz” dedi. 





Büyük yaşam alanlarından siteler ve binalarda yangın eğitimlerinin büyük önem taşıdığının altını çizen Daire Başkanı Zengin, “Bu tür toplu yaşam alanlarının sayısı her yıl giderek artıyor. Bu tür yerlerde de site yönetimleri, konut sakinlerine yangın ve tedbirleri konusunda eğitim verdirmelidir. Böyle bir talep aldığımızda ekiplerimiz gidip hem teorik hem de pratik bilgiler veriyor, küçük tatbikatlarla söndürme tüplerinin kullanımını öğretiyor. Sitelerimizden de talep gelmesini bekliyoruz. Mutlaka bize ulaşsınlar. Tüm site sakinlerinin katılımıyla veya sadece ev hanımlarına yönelik de olabilir. Eğitmen gönderir, yangın tedbirleri ve başlangıcında yapılacak işlemleri öğretmiş oluruz. Dolayısıyla bilgilenmek, öğrenmek gerekiyor. Biz de bilgi vermeye hazırız“ şeklinde konuştu. 





SOBALI DAİRELER BÜYÜK RİSK OLUŞTURUYOR





Apartmanda soba kullanan bir dairenin binanın tamamı için büyük risk oluşturduğuna da değinen Rıza Zengin, “Evinizden baca geçmese dahi alt katınızdaki komşunuz soba veya katı yakıt kullanıyorsa, bu bile büyük tehlike arz ediyor. Dolayısıyla baca yangınları konusunda bütün bina sahiplerinin duyarlı olması lazım. Çok katlı bir binada bir iki daire soba kullanıyorsa onları da uyarmak ve bilinçlendirmek gerekiyor. Bacanın geçtiği güzergâh önemli. Bacaya yakın bölgede yanıcı ve patlayıcı hiçbir eşya bulundurulmamalıdır. Bunun yanında dairelerde zaman zaman elektrik tesisatlarının bakımlarının yapılması lazım. Soğuk havalarda elektrikli ısıtıcılara yüklenme olduğunda tesisatlar da eski veya bakımsız ise tehlike oluşturabiliyor. Birden fazla cihazın aynı prize takılması da aşırı yüklenmeye neden olacağı için yangına davetiye çıkarabiliyor. Prize bir şey takıp evden çıkmamalı, bir prize birden çok cihaz da bağlamamalıyız” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.