Mesleğini duyan ondan kaçıyor

Samsun'da ekmeğini mezar yaparak kazanan 54 yaşındaki Cengiz Top, mesleğinin zorluklarından bahsederek, "Mezarcıyım deyince ‘ağabey benden biraz uzak dur' diyorlar" dedi.

A+A-

Samsun'da ekmeğini mezar yaparak kazanan 54 yaşındaki Cengiz Top, mesleğinin zorluklarından bahsederek, "Mezarcıyım deyince ‘ağabey benden biraz uzak dur' diyorlar" dedi.

Mesleki Zorluklar ve İnsanların Tepkileri

Cengiz Top, farklı bir ortama girdiğinde mesleğini söylediği zaman insanların tedirgin olduğunu ve kendisinden uzaklaştığını, arkadaşları tarafından bazı soğuk şakalara maruz kaldığını ifade etti. "Bizim işçiliğimiz çok ağır. 1'e 1 mermerler 190 kiloya denk geliyor. Mezar bağlığının ağırlığı 80 kilo geliyor. ‘Mezarcıyım' deyince ‘Ağabey benden biraz uzak dur' diyorlar. Yani ister istemez şimdi böyle bir tepki oluyor. Bazıları, ‘Ağabey sana da şimdi iş çıkarmak lazım' gibi şakalar yapıyorlar. Bu genelde sevdiğimiz insanlar tarafından yapılıyor. Ona da biz alışkınız zaten. O konuda alınacak bir şey yok."

Mezarcılık Ağır ve Sorumluluk Gerektiren Bir Meslek

Mezarcılığın ağır ve büyük bir sorumluluk gerektiren bir meslek olduğunu belirten Cengiz Top, "İnsanların acısı olduğu bir yerde çalışmak zorunda kalıyorsun. Çok dikkatli olman gerekiyor. Çünkü o insanlar orada acı içerisinde sevdiklerini kaybetmişler. Eskiden mezar yapımı için 1 sene geçsin deniyordu. Araştırdım, eski mezarlar çok küçük yapıldığı için, yumuşak toprağın üzerine konulduğu için her yağmur yağmada ne taraf yumuşak kalırsa o tarafa mezar yan yatıyordu. Şimdi bizim yapılarımızda öyle değil. Bizim yapılarımız komple tabandan beton dökülerek yapılıyor. Bu yüzden hem sağlam hem kaliteli. Mezar yaparken, kazık yerini çok iyi seçmek gerekiyor. İleride bir göçme olmasın diye bunu yapıyoruz."

Mezar Yapımında Kalite ve Dayanıklılık

"Tuğla-briket kullanıldığında mezarın ömrü 3-5 sene oluyor. Ama beton olduğu zaman sabit kalır. Sağlam ve kaliteli yapılan mezar asırlarca da gider" diyen Top, mezar yapımında kaliteli malzeme kullanmanın önemine dikkat çekti.

Mezar Fiyatları

Mezar fiyatları hakkında bilgi veren Cengiz Top, "Mezar fiyatlarında beton mezarlar ortalama 15-16 bin TL tutuyor. Mezar yapılacak yer uzaksa fiyat daha da artıyor. Betonarme mezar 15-16 bin liraya yapılırken, tuğla-briket mezarlar 8-12 bin TL gibi düşük maliyetlere yapılabiliyor" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: Samsun, mezar ustası, mezarcılık, Cengiz Top, mezar yapımı, mezar fiyatları

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.