Samsun Canik’te Üreticiye Tarım Desteği ve Bilgilendirme Toplantısı

Samsun Canik’te Üreticiye Tarım Desteği ve Bilgilendirme Toplantısı

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Samsun’un 17 ilçesinde sürdürülen tarımsal bilgilendirme toplantılarının Canik ayağı Başkonak Mahallesi’nde yapıldı.

A+A-

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen tarımsal bilgilendirme toplantılarının Canik ilçesindeki ayağı, Başkonak Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Canik Kaymakamı Şeref Aydın, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ve çok sayıda üretici katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, toplantıda yaptığı sunumda 2025-2027 dönemini kapsayan yeni bitkisel üretim destekleme modeli hakkında bilgi verdi. Sağlam, “Yeni sistemle kaynakların daha verimli kullanılması, stratejik ürünlerde yeterlilik sağlanması ve iklim değişikliğine uyum hedeflenmektedir. Planlı üretim yapan çiftçilere daha yüksek destek oranları sağlanacak. Buğday, arpa, mısır, nohut, ayçiçeği, patates ve yem bitkileri öncelikli desteklenecek ürünler arasında” dedi.

Kahverengi kokarca uyarısı: Zamanında ilaçlama şart
Toplantıda, tarımsal zararlılara karşı bilinçli mücadelenin önemine de dikkat çekildi. Kahverengi kokarca ile mücadelenin kritik bir aşamaya geldiğini vurgulayan İl Müdürü Sağlam, “Yumurtadan çıkış ve nimf dönemlerinde yapılacak bilinçli ilaçlama, zararlının yayılımını önlemek için hayati önem taşıyor. Bu aşamada samuray arıcığı gibi faydalı türlerin de korunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tarım sayımıyla güncel veriler elde edilecek
Üretim desenleri, hayvan varlığı ve kullanılan girdilere dair sağlıklı veriler için tarım sayımının da önemli olduğunu belirten Sağlam, sayımın e-Devlet, telefon ya da sayım büroları aracılığıyla yapılabileceğini hatırlatarak tüm üreticilerin katılımını istedi.

“Bilinçli üretim şart”
Canik Kaymakamı Şeref Aydın ise üretimde bilinç ve eğitimin önemine değinerek, “Bugün burada sadece bilgi paylaşımı yapmıyor, aynı zamanda çiftçilerimizin sahadaki sorunlarını da dinliyoruz. Bilgiyle yapılan üretim hem kaliteyi artırır hem de doğaya zarar verilmesini önler. Amacımız; doğaya duyarlı, bilinçli üretimi yaygınlaştırmaktır” ifadelerini kullandı.

Toplantı sonunda üreticilerden gelen sorular yanıtlandı ve bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

 

 

24-087.jpg25-154.jpg26-187.jpg27-179.jpg28-151.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.