"SAHTE MUHASEBE" DEMEK EVRENSEL YOKSULLUK DEMEK!

"SAHTE MUHASEBE" DEMEK EVRENSEL YOKSULLUK DEMEK!

Bu hafta sizlerle hem biz meslek mensuplarını hem siz vergi mükelleflerini hem de kamu otoritesi olarak devletimizi birinci dereceden ilgilendiren "SAHTE MUHASEBE" konusunu paylaşmak istiyorum.

A+A-

Bu hafta sizlerle hem biz meslek mensuplarını hem siz vergi mükelleflerini hem de kamu otoritesi olarak devletimizi birinci dereceden ilgilendiren "SAHTE MUHASEBE" konusunu paylaşmak istiyorum.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; devletler kuruluşlarını ve devamlılıklarını üç ana temel üzerine kurarlar. Birincisi ve en önemlisi ekonomi, ikincisi siyaset, üçüncüsü ise dindir. İlk sırada yer alan ekonomi sadece toplumların refah seviyelerini değil, ahlak anlayışlarını da en üst düzeyde etkiler. Ekonominin kökü, mihenk taşı ve uygularıcı ise biz" MALİ MÜŞAVİRLERİZDİR”
Yasamız SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
KANUNU,3568'dir. 3568 sayılı mevzuatımızda da belirtildiği üzere; “Kanunun 2.maddesindeki mesleğin konusuna giren işleri, serbest meslek faaliyeti olarak, yalnız mesleki faaliyette bulunan meslek mensupları yapabilirler. Kanun ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre yetkili olmayanlar, meslek mensuplarının çalışma konularına giren işleri yapamazlar."
Oda’ya kayıtlı olarak Serbest Muhasebeci/Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanına haiz olmayan hiçbir şahıs, şirket veya sair bir kuruluş, Muhasebecilik/Mali Müşavirlik hizmetini icra edemeyeceği gibi, bu hizmeti bünyesinde çalışan muhasebeci/mali müşavirler aracılığıyla olsa dahi müşterilerine verdiremezler. Lütfen buraya dikkat edelim bırakın yanında çalışana bu hizmeti verdirmeyi yanında çalışan meslek mensubu olsa dahi verdiremezler.
Bu durumda ruhsatsız olarak mesleğimizi yapanlar suç işlemektedirler. Daha açık ifade etmek gerekirse ruhsatı olmayan bir kimse defter tutmak üzere organize olursa ve menfaat sağlarsa suç işler.Bu durumda mesleği ruhsatsız yapanlarla çalışan siz vergi mükellefleride suç işlemiş olmaktasınız.

Bu duruma vesile olan meslek mensubu ise mesleğe ihanet etmiş olur ki burada herkesin bilmesini istediğim şey mesleğine ihanet eden herkese ihanet eder, alışmıştır bir kere.
Ruhsatı olmadan muhasebe mesleğini icra eden kişi açık açık "EMEK HIRSIZLIĞI" yapmaktadır, emek hırsızlığı yapan kişi her türlü hırsızlığı yapmaya da müsaittir. Bununla birlikte görerek tecrübe etmekteyiz ki birçok iş insanı ruhsatsız isimlerle çalışmaktadır. Bu durumda ben hem bir T.C vatandaşı olarak hem de meslek mensubu olarak kendi kendime şu soruyu sormadan edemiyorum; ruhsatı olmadan muhasebe mesleğini icra eden, ahlaki yönü gelişmemiş bir kişi ile çalışmaya devam eden iş insanın yaptığı iş acaba ne kadar yasalara uygundur?
Siz vergi mükellefleri işinize ve itibarınıza önem veriyorsanız ve profesyonel yükümlülüler olmak istiyorsanız çalıştığınız Mali Müşavirleri sorgulayın. Kendileriyle bizat tanışın. Beraberinde sahte muhasebeci çalıştırıp çalıştırmadığını araştırın. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız bağlı bulunduğunuz SMMM odalarına ve Cumhuriyet Başsavcılığına mutlaka bidirin.
Unutmayın ki; Mali Müşavir demek sadece sizin faturalarınızı alıp kayıt altına alan kişi demek değildir. Mali Müşavir demek hesap bilgileriniz düzenleyip analiz ederek yasalara ve yönetmeliklere uygun olarak finansal güvenliğinizi sağlamaktır. Bu sebepten ötürü “sahte muhasebe” evrensel yoksulluk demektir. Çünkü yanlış hesap mutlaka Bağdat'tan geri döner. Geri dönüşlerin cezaları da fazlasıyla ağır olur. 
Hiç kimse unutmasın ki; ruhsatsız mesleği icra etmek ezik bir zekanın hastalıklı idrakidir.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.