Sağlık için süt için

"Sağlık için süt için"

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “21 Mayıs Dünya Süt Günü”nde süt içmenin önemine dikkat çekti.

A+A-

 

Sütün yağ yakılmasına da yardımcı olduğunu söyleyen Sayın, “Ayrıca, kanser önleyici niteliktedir. Fazla kilolu ve obez çocuklarda en güvenli ara öğünlerden biri süttür. İştahsız, zayıf ve çiğnemeyi sevmeyen çocuklara uygundur” dedi.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “21 Mayıs Dünya Süt Günü”nde süt ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Sütün kendi içinde özel bir dengeye sahip önemli bir besin aracı olduğunu söyleyen Sayın, “Sindirimi midede gerçekleşir ve uzun sürer. Yani tok tutma özelliğine sahiptir. Beyin, enerji kaynağı olarak güvenli şeker kaynaklarını tercih eder. Süt, kan şekerini dengelemeye, düzenlemeye yardımcıdır. Böylece beyin, daha uzun süre daha verimli çalışır. Kahvaltı yapmayan çocuklara sabahları okula giderken mutlaka süt içirin. Sütü sabahları çocuklara vitamin, mineralle zenginleştirilmiş, şekersiz, meyveli/kakaolu kahvaltılık tam tahıl gevrekleriyle yedirebilirsiniz. Üstelik kasları korumaya yardımcıdır. Süt çocuklarda günlük protein ihtiyacının önemli kısmını karşılamada başarılıdır” dedi.

Süt içmenin ara öğünler için de ideal bir seçenek olduğunu kaydeden Sayın, “Çiğneme gerektirmez, pratiktir, taşınabilirdir. İçine fazlaca olgunlaşmamış bir küçük muz ve tarçın konulabilir. Bala gerek yoktur. Muzla veya çilekle parçalayıcıdan geçirilebilir. İkindi vakti içilen bir bardak süt sayesinde, akşam yemeğine çok daha sakin oturur, iştahınızı kontrol edebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Sayın, sütün içindeki CLA (konjuge linoleik asit) ve kalsiyumun yağ yakımına yardımcı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını ifade ederek, “Ayrıca CLA, kanser önleyici niteliktedir. CLA, sütün yağı ile birlikte alındığı için, yağsız sütte bu özellik yoktur. Fazla kilolu ve obez çocuklarda en güvenli ara öğünlerden biri süttür. İştahsız, zayıf ve çiğnemeyi sevmeyen çocuklara uygundur” diye konuştu.

Işın Sayın her gün düzenli olarak 0.5 lt süt içen çocuklarda büyüme ve gelişmenin daha hızlı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;

“Ancak günlük 1 litrelik sınırı aşmamak gerekir. 1 litrelik günlük tüketimden itibaren anemiye neden olabilir. Yoğurt ile sütün tüm bu yetenekleri eşdeğerdedir. Süt içemeyen çocuklarınıza öğle ve akşam ayran içirebilir, yoğurt yedirebilirsiniz. Yalnızca yoğunluk farkı vardır. Yetişkin bireylerin de süt, yoğurda ihtiyacı vardır. Her gün idrarla kalsiyum kaybediyoruz. Çay,kola, kahve de kalsiyumun idrarla kaybına yol açıyor. Doğumlar, menapoz ve özel günler nedeniyle özellikle kadınlar için önemlidir.”

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.