Resüsıtasyon Sempozyumu Gerçekleştı

Resüsıtasyon Sempozyumu Gerçekleştı

Resüsıtasyon Sempozyumu Gerçekleştı

A+A-

İstanbul Sağlık Müdürlüğü, Paramedik Derneği (PARDER) ve Paramedik Eğitimcileri Derneği (Parder), İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde “Yeni Kılavuz Eşliğinde Resüsitasyon Sempozyumu” gerçekleştirdi.
Paramedik Derneği Yönetim Kurulu Genel Başkanı Sinan Nural, Paramedik Derneği olarak kurulduğu ilk günden beri tek hedefllerinin mesleki kaliteyi daha da artırmak olduğunu vurgulayarak, “Biz acil sağlık sistemine 112 ambulans sistemine gidebilmek için 1994 yılında ilk mezunlarını verdik. 2004 yılında Sağlık Bakanlığı çalışanlarını tek tek ziyaret ederek kadro istedik. Kadroyu isterken ambulansın her yerini bildiğimizi iddia ettik. Hastaya arka kabinde en iyi müdehaleyi bizim yapabileceğimizi söyledik” dedi.
Amaçlarının mesleki standartları en iyi taşımak olduğunu belirten Sinan Nural, “Bunu korumak önemli. Bunu korumak için böyle organizasyonlara ihtiyaçımız var. Paramedik Derneği olarak iyi bir teşkilatımız olduğunu gururla ifade ediyorum. Kurulduğundan beri Türkiye’ de 103 üniversitede de 156 program ile 7. ve 2. sınıflarda kontenjanlarımızın 13 bin 800’e çıktığını görüyoruz. Kurulduğu günden itibaren mezun sayısı 15 bin 300 civarındadır. Bu mezunlarımızın yaklaşık 5 bini Sağlık Bakanlığı kurumlarında çalışmaktadır,” şeklinde konuştu.
Aydın Üniversitesi SHMYO Müdürü Prof. Dr. Bülent Tekinsoy ise yaptığı konuşmada, “Bu mesleğin başlangıcı M.Ö. 5 binde Mısır’da başladı ve hala devam ediyor. Zamanında ilk ambulanslar geliştirildi. Esasen amaçları savaşta yaralıları toplayıp bir an önce tekrar savaşa geri kazandırmak. Ama siz şu anda fikir insanlarını yeniden nasıl çalışır hale mutlu bir şekilde yaşar hale getirmeye çalışıyorsunuz” diyerek şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre yerinde müdahale sayısı 2 milyon yedi yüzbin. Türkiye’ de nüfusun iki katı kadar resüsitasyon yapılmaktadır yani 75-80 milyon kişiysek senede 107 milyon resüsitasyon yapıyoruz, sizler de yapıyorsunuz. Buradaki amaç yerinde ilk müdahaleyi yapıp, hastayı tam teşekkürlü hastaneye iletmek. Ülkemizde eski ve özel 4 bin iki yüz sekiz ambulans bulunmaktadır. Bu çok ciddi bir rakam.”
İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Özgür Yaşar ise yaptığı konuşmada, “Bizim il sağlık müdürlüğü olarak hedeflerimiz var. Bunun için sizin gibi nitelikli sağlık personeline ihtiyaçımız var. İşinizde iyi olmaya çalışın,” diyerek İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu alandaki çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Sempozyumun sonunda yeni klavuzda yeralan İleri Havayolu uygulamaları Kursu, Defibrilasyon, Kardioversiyon, Transkutanöz External, Pacemaker Kursu , İntraosseöz Uygulama Kursu ve İğne Dekompresyonu Uygulama Kursu gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.