RAMAZAN AYI VE ORUÇ

RAMAZAN AYI VE ORUÇ

Ömür sermayemizden bir yılı daha geride bırakarak, üç ayların en faziletlisi, on iki ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’e bir kez daha kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

A+A-

Sağlık, afiyet ve huzur içinde bizleri Ramazan’a kavuşturan Allah’a hamd, Efendimiz (sas)’e.âline ve ashabına salât ve selam ediyorum.

Aylardan hiç biri, ramazan ayı kadar   beklenilmez. Zira Ramazan ayı her yönüyle diğer aylardan farklıdır. Evler, iftar ve sahurluklara, minareler mahyalara, camiler  teravihlere, çarşı ve pazarlar  ramazan alış verişlerine hazırlanır. Ramazan ayını diğer aylardan ayıran en önemli özellikleri şöyle sıralayabiliriz; İslam’ın inanalar üzerine yapılmasını farz kıldığı ibadetlerden biri olan oruç ibadetinin bu ayda tutulması (1), insanlara hidayet rehberi olan Kur’an’ın Ramazan ayında nazil olması (2), içinde bin aydan daha hayırlı, bir ömürlük günahların affına vesile Kadir Gecesi’nin bulunması (3), bu ayın başından sonuna kadar inanarak ve sevabını umarak gündüzlerinde oruç tutanların (Saim), gecelerinde teravih namazı kılanların (kaim)  günahlarının annesinden doğmuş gibi af olunacağı müjdesi ve oruçlunun yaptığı amellerinin sevabının kat kat olacağının müjdelenmesi ve oruç ibadetinim riya karışmayan makbul bir ibadet oluşudur.

Ramazan ayı oruç ayıdır

 

Bu ayın birinci gününden itibaren sonuna kadar oruç tutulmalıdır. Başka zamanda

Tutulan oruçlar bu ayda tutulanlar kadar sevaba vesile olamazlar. Bu ayda yapılan bir nafile ibadetin sair zamanda yapılan bir farz kadar, bu ayda bir farzı yerine getiren, başka zamanda yetmiş farzı yerine getirmiş kadar sevaba nail olacağı müjdelenmiştir. Hastalık, doğum, yaşlılık, yolculuk gibi mazeretleri olanların dışındakiler oruçlarını tutmakla yükümlüdür. Oruç tutmaya mazereti olanlar fidyelerini vererek orucun sevabından faydalanabilirler. Kim, Ramazan orucunu inanarak ve sevabını umarak tutarsa geçmiş günahlarının bağışlanır (R.salihin 2/782 ) Oruç tutanlar dünyada iftar sofrasında, ahirette Allahın vereceği ecir ve mükâfata kavuştuklarında sevinirler. Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha sevimlidir.

Ramazan ayı yardımlaşma ve dayanışma ayıdır

Ramazan ayı gelişiyle beraber akraba ve komşular arasında tertiplenen iftarlar, yardımlaşmalar, sosyal kaynaşmaya,  Ramazanda verilen zekâtlar, oruç tutamayanların verdiği fidyeler ve ramazan ayına mahsus verilen fitreler, ekonomik  canlılığa vesile olmaktadır.  Ramazan ayının en önemli özelliği ise gönüllerdeki manevi coşku ve canlılığın zirveye ulaştığı bir zaman dilimi olmasıdır. Peygamberimizin (sas)  “Ramazan  ayı,  ümmetimin  ayıdır”  hadisiyle(4), Müslümanların Ramazan ayında manevi bakımdan çok kazançlı çıkacaklarının, bu ay içinde yaptıkları ibadetlerin  çok sevaplı, Allah’ın  af ve mağfiretine ulaşmaya, reyyan kapısından  cennete davet  edilme şerefine nail olmaya vesile olacağının müjdeleri verilmektedir. Ne mutlu Ramazan ayının kadr-ü  kıymetini  bilebilenlere…
 

Ramazan ayı dua ayıdır

Başından sonuna kadar,  gecesiyle gündüzüyle,  ömrümüzün en kıymetli zamanı, amel defterimizin en dolu sahifesi, dünya hayatının kederleri içinde  en huzurlu  anımızdır. Ramazan  ayı uzun bir  zaman diliminde ibadet ve duada yoğunlaştığımız, dünyevi meşguliyetlerden ve  stresten uzaklaşarak gönül dünyamızın huzura erdiği  müstesna  bir zamandır. Rabbimiz  “Biliniz ki kalpler Allah’ı anmakla huzur  bulur”(5) ilahi vahyi, Ancak ibadetle gönüllerin huzura kavuşacağını vurgulamış, Ramazan orucunun hem gün itibariyle uzun hem de gün içinde saat itibariyle en uzun ibadet olması, tutanlara  sağladığı, sevap,şuur ve manevi dereceler daha fazladır.

Ramazan ayı  Kur’an Ayıdır

 Efendimiz (sas)  Ramazan gelince  çokça  Kur’an-ı  Kerim okurdu. Efendimiz (sas)  okur, Cebrail dinlerdi; Cebrail okur, Efendimiz (sas) dinlerdi. Mukabele geleneği buradan gelir. Kur’an  okumayı  bilenler  mutlaka  bir  hatm-i şerif okumalılar. Okuma bilmeyenler  camilere giderek  okunan  mukabeleleri dinlemeliler. Kur’an-ı Kerim’in  meali de  okunmalıdır. Kur’an-ı Kerim’e karşı sorumluluklarımızı; iman etme, Kur’an’ı okuma, anlama  ve Kur’an’ın getirdiği ilahi emirlere uyma, yasaklardan da kaçınma olarak ifade edebiliriz. Toplumlar, İslam Dini’nin ortaya koyduğu hayat prensiplerine uyabildikleri kadar  mutlu    olmuşlardır. Dini yaşantıdan uzaklaşanlar, mutluluğu yakalayamamışlardır. İnsanlık tarihi hep buna şahit  olmuştur. “Gerçekten  bu  Kur’an  en doğru yola götürür.”(7) ayeti  de dünyada huzur; ahirette  saadet  arzu edenlere  Kur’an’ın  sunduğu  hayat  ölçülerini  adres  göstermektedir.
Bu ay vesilesi ile Kur’anla olan ilişkimiz ile ona karşı sorumluluklarımızın bir kez daha muhasebesini yapmalıyız.

Bir ömürlük günahların affına vesile kadir gecesi içinde olan bir aydır

Ramazan  ayı  bir  ömürlük  günahların  affına vesile ve bin aydan daha   hayırlı, kandil gecelerinin  en faziletlisi olan  Kadir  Gecesi’ni de içinde  barındıran  bir aydır. Müslümanların duada yoğunlaştıkları bir zamandır. Dua, kul ile  rabbi arasında bir bağdır. Dua, insanın yaratılış  gayesini  unutmayarak, dünya hayatını ölçülü  ve dengeli  yaşaması, ahiret  mutluluğuna ermek için  Allah’tan istenen  bir  yardımdır. Allah dua etmenin önemi hakkında şöyle buyuruyor: “Ey  Muhammed! De ki; Duanız olmasa ne ehemmiyetiniz var?” (8), “Rabbiniz şöyle buyurdu: bana dua edin duanıza icabet edeyim”(9) ayetlerinde  ibadet  ve duanın önemi  ile  dualara  Rabbimizin kesinlikle  cevap  vereceği  vurgulanmıştır. İdrak ettiğimiz bu Ramazan ayı belki de son ramazanımız olabilir düşüncesi  içinde  hareket  ederek bu ay, oruç tutarak, teravihlerle, hayır  ve hasenatlarda  bulunarak ve  çokça  dua ederek    değerlendirilmeli. Yirmi birinci yüzyılda, uzay çağını yaşadığımız günümüzde bile dine olan ilgi ve alakanın hızla artması, insanoğlu için dini yaşantının, ibadetin ve duanın hava gibi, su gibi,  gıda gibi vazgeçilmez olduğu hakikati  kendini  belirgin bir  şekilde  göstermiştir.
 

Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığımız Ramazan ayı vaazlarının temasını “helal kazanç, helal lokma, helal ve haram bilinci” olarak belirledi. Vaazlarda ağırlıklı olarak bu konular işlenecek. Ramazan ayının müminlere kazandırdığı, İslami hassasiyet ve şuurla, İslam’ın koyduğu hayat sisteminin dışına çıkmama konusunda bir duyarlılık oluşacaktır. Bu hassasiyete fert ve toplum olarak çok ihtiyacımız var. İbadetlerimizin kabulü, ibadetlerimizden haz almamız, insanlar arasındaki ilişkilerdeki güven ve itimat bu bilince bağlıdır…

 

 

Bafra Müftülüğü olarak,  siz Bafralı kardeşlerimizin Ramazan ayını dolu dolu ihya edebilmesi için gerekli her türlü tedbir alınmış bulunmaktadır. Bu çerçevede Ramazan ayı boyunca görevlisi olmayan hiçbir camiimiz bulunmamaktadır. Tüm camilerimizde ve Kur’an kurslarımızda mukabeleler okunacak, teravihler kılınacak, bütün camilerimizde din görevlilerimiz tarafından teravih öncesi yüz yüze vaaz yapılacaktır. Hatimle teravih namazı bu sene Nuri İbrahim Camii’nde kılınacaktır. Ramazan boyunca iftardan bir saat önce Barış FM’de din, görevlilerimiz, Kur’an kursu öğreticilerimiz tarafından program tertip edilecektir. Vaaz ve irşat ekibimiz her akşam bir köyde vaaz ve irşat proğramı tertip edecektir.
 

Bu vesile ile Ramazan ayının Bafralı hemşerilerimize, necip milletimize ve İslam âlemine hayırlara, huzura ve barışa vesile kılmasını, özellikle Mısırda, Suriye’de, Filiskindeki Müslümanların barış ve zaferlerine vesile olmasını cenabı Mevla’dan niyaz eder, Bafralı kardeşlerimizin Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirmeleri için hazırlıklarını yapıp ay boyunca özveriyle çalışacak olan tüm din görevlilerimize hizmetlerinde başarılar dilerim.

 

Hayırlı ramazanlar… 



Kaynaklar:

1-Buhari, İman,34,                

 2-Bakara, 2/2
 3-Kadr, 97/3   
 4- Aclüni, Keşfü’l-hafa, 2/423
 5-Ra’d 13/28
 6-Müslim, sıyam, 164

 7-İsra, 17/  9

 8-Furkan, 25/77

 9-Mümin, 40/60
                                                                               

Bürhan KELEŞ

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.