PİRİNCİN ŞİFRESİ ÇÖZÜLDÜ

PİRİNCİN ŞİFRESİ ÇÖZÜLDÜ

Bafra Tahıl Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı İsmail Ak, “Pirincin genetik şifresi çözüldü. Gelişmiş ülkeler bunun genetiğiyle oynuyor, verimini yükseltebiliyor” dedi.

A+A-

Türkiye’de ele geçen GDU’lu pirinç konusunu değerlendiren Tahıl Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı İsmail Ak, “Pirinç ekildiği zaman bitkisel yönden çıkan yabancı otları engellemek için genini değiştirme yönüne gittiler. Pirincin genine vuracağı ilacın genine aşılama yapıyorlar. Ektikleri zaman da biten yabancı ota vurdukları zaman pirincin haricindeki bütün otları öldürüyorlar. Bu içine giren genin insan sağlığına ne gibi zararları var bunu kimse bilmiyor” diye konuştu. 
Yerli üründe GDO olmadığını belirten İsmail Ak, “Trakya’da geliştirilen ‘Osmancık 97’ diye bir ürün var. Tamamen kendi menşei içerisinde yetişmiş bir ürün. Yerli ürünlerde kesinlikle GDO yok. Yerli pirinç yetersiz kaldığı zaman fiyatlar yükselecek ve ithalatın kapısı açılacak. İleri ki yıllarda böyle bir kısır döngü oluşacak. Yerli pirincin 5-6 senedir fiyatı aynı. Buna mukabil gübre fiyatları arttı, mazot fiyatları arttı ve tüm girdiler arttı. Ancak çeltiğin ve pirincin fiyatı aynı. Buna bir çözüm bulunması lazım. Çeltiğin desteklenmesi lazım. Aksi takdirde 1-2 sene içerisinde çok büyük bir derecede pirinç açığı meydana gelecek” şeklinde konuştu. 
Başkanı İsmail Ak, pirincin genetik şifresinin çözüldüğünü, gelişmiş ülkelerin verimi yükseltmek için bunun genetiğiyle oynadığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.