OSMANLI’NIN TORUNLARI DEMİRİ DÖVMEYE DEVAM EDİYOR

OSMANLI’NIN TORUNLARI DEMİRİ DÖVMEYE DEVAM EDİYOR

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde demirci ustaları, teknolojinin gelişiyle birlikte azalan işlerine rağmen, baba mesleği demirciliği yapmaya devam ediyorlar.

A+A-

Tarihi dokusuyla ön plana çıkan ilçelerden biri olan, Osmanlı İmparatorluğu devrinde görev alan Vezirleri nedeniyle de ‘Vezirler diyarı’ olarak da anılan Vezirköprü ilçesinde, bu tarihi doku paralelinde sürdürülen demircilik mesleği, ustaların fedakarlıklarıyla teknolojiye direnmeye devam ediyor.
Yeni mahalle Demirciler Arastası’nda Demircilik mesleği işiyle uğraşan yaklaşık 35 demirci esnafı bulunuyor. Bu esnafların en az 30 tanesinin bu mesleği baba mesleği olarak devraldığını belirten Mehmet Akçay, 27 yıldır demircilik yaptığını, yaşamını köyde sürdürdüğü içinde her gün köye gidip geldiğini belirtti.
Havanın soğuk olmasına rağmen demircilerin çalışmaya devam ettiğini belirten Sezgin Arslan, 22 yıldır demirciler arastasında olduğunu, adeta burada büyüdüğünü ifade etti. Arslan, Demirciler Arastası’nda gerekli bakım ve onarımların yapılarak ilçe dışından gelenlerin beklentilerine cevap verecek bir güzelliğe kavuşturulmasını istedi.
Demircilik mesleğinin zorluklarına ilişkin bilgi veren bir diğer demirci ustası Mustafa Özder, 30 yıldır yaptığı baba mesleği olan bu işi sevdiğini belirterek, bu günlerde balta, kazma, kürek, grebi yapımıyla uğraştıklarını dile getirdi. Kullanılan çeliğin ve taşkömürünün Ereğli’den temin edildiği bilgisini veren Özder, balta yapımında en önemli noktanın çeliğe su vermekte olduğunu belirtti.
20 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu belirten Mustafa Yıldız ise bu kültürel zenginliğin yaşatılması için kaybolmaya yüz tutan geçmişin bu en değerli mesleğini yürüten demirci esnafına sahip çıkılmasını istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.