Osman Topaloğlu;"Halkımızın Sağlığı Her şeyden Önemlidir"

Topaloğlu, Farkında Olmadan Bir Çoğumuz Bu Virüsü Taşıyor Olabiliriz.

A+A-

19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Bafra55.net muhabirine yaptığı açıklamada, Koronavirüs yayılabileceği kadar yayılmış. Bütün dünya ülkelerinde bu salgın önümüzdeki iki hafta içerisinde inişe geçmesi gerekiyor" dedi.
osman-topaloglu.jpg
 BELEDİYE OLARAK ALINAN TEDBİRLER VE ÇALIŞMALAR NEDİR?
Öncelikle Barış Medya Grup’a teşekkürler. Türk İslam âlemine ve dünyaya bu salgından bir önce Allah tarafından kurtarmayı nasip etsin. Tıp dünyası da uğraşıyor. Ama bunun da ilacını verecek olan Allah’tır. Dualarımızı eksik etmiyoruz. 
İlk günden tedbirler alınmaya başlandı. Bu işlere aslında 26 Şubat’tan itibaren dezenfektanla başlamıştık. Çünkü o dönemde Umre ziyareti yapanlar, gurbetçi vatandaşların fazla olmasından dolayı 19 Mayıs ilçesinde dezenfeksiyon çalışması gerekiyordu. Yurtdışı temaslı emekli vatandaşlar çok sık olduğundan tedbirleri alıyorduk. Sokakları yıkamaya, kurumları temizlemeye başladık.  İlk ölüm vakasının ardından Cumhurbaşkanı'nda talimatıyla ciddi tedbirler uygulanmaya başlandı. Bazı kısıtlamalar yapıldı, okullar kapandı, kalabalık mekânlar kapatıldı. Restoranlar paket servisine geçti. Pazar yerlerinde dezenfektan işlemleri ve giriş çıkışlarda ateş ölçerli kontroller yapıldı. Ama sonrasına bakıldığı zaman ciddi anlamda yığılmalar oldu, temastan kaçınılması gereği ikinci bir emre kadar pazara giremez talimatı getirildi. Süre belirtmedik ama Kaymakam ile paylaşarak en az iki hafta insan sağlığı açısından pazarlar kapalı olacak. 
Sosyal mesafeyi korumak adına dün itibariyle valiliğin talimatıyla PTT'ler de kapandı. Sağlık Bakanı açıklamalarını yaptı, bende sağlıkçı olarak zaten başından beri bu işlere vakıfım. Ölenlerin yüzde 79’u 60 yaşın üzerinde, yüzde 60’ı tansiyon hastası, yoğun bakımdaki hastalarda aynı oranla bu kişilerden oluşuyor. Birçoğumuz farkında olmadan bu hastalığı taşıyor da olabiliriz. En yakınımızdakilere bulaştırıyoruz. Onlar ölüyor ya da günlerce tedavi altında kalıyor. Gençlerin bir kısmı da farkında olmadan hastalığı geçiriyor ve atlatıyor. O yüzden bu kural 65 yaş üzerine koyulmuş ve çocuklara uzaktan eğitim başlatılmış. Devlet bu kadar destek ve yardım yaptığı yerde, tüm Türk milletinin ve 19 Mayıs halkının gündelik işlerini bitirip, dolaşmadan evine gitmesi gerekir. Uçuşlar durdu, otogarlar kapandı. Alınacak bütün tedbirler alındı. Eğer bir şey daha yapılacaksa, karantina yapılması gerek. Ama şu an ülke bu durumda değil. OHAL olmadan, vatandaşların kendini koruyarak bu sıkıntılı süreci bir hafta on gün içerisinde atlatacağını düşünüyorum.
Pazarlar kapandı diye fırsatçılık yapan esnaflar var mı? Bunun denetlemeleri yapılıyor mu?
Topaloğlu, Talimatı Zabıta ekiplerine verdik. Zaten bu hafta pazarlar kuruldu, önümüzdeki hafta olmayacak. Pazartesi’den itibaren kontroller sağlanacak. Esnafların faturalarına kadar incelemeler yapılacak. Eğer böyle bir şey söz konusuysa Büyükşehir Belediyesi’ne bildireceğiz, hallerin kontrolünde kendilerinden yardım isteyeceğiz. 
Koronavirüs yayılabileceği kadar yayılmış. Bütün dünya ülkelerinde bu salgın önümüzdeki iki hafta içerisinde inişe geçmesi gerekiyor. Bu zamana kadar alınan tedbirlerin geriye doğru gidişi gibi önlemleri yine en doğru şeklinde alarak normal hayata döneceğiz. Dünya hiçbir zaman Aralık 2019’dan önceki gibi olmayacak. Hem dünyadaki aktörler değişik olacak, bunlardan biri de Cumhurbaşkanı’nın önderliğinde Türkiye olacağını düşünüyorum. Bugün baktığınızda İtalya ve İspanya’ya kargo uçaklarıyla tıbbi malzeme gönderiyoruz. Bu gibi durumlarda yapılan yardımlar ileride unutulmuyor. Nasıl ki Kurtuluş Savaşı zamanında Pakistan vatandaşının bizler için altınlarını bozduğunu ve yardım yaptığını konuşuyorsak, bizim yaptığımız yardımlar da günü geldiğinde Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde konuşulacak.
Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim ki, salgını dünya üzerinde kendilerine çeki düzen versin diye nasıl ortaya çıkardıysa, Şafi ismiyle de bir an önce şifasını versin, ilaçları da bir an önce bulunsun.
Koronavirüs artık tüm dünyada bilinen bir virüs ve ilacı da bulunduktan sonra artık hayatımızda olacak. Her sene insanlar aşı olmak zorunda kalacak. Bu da grip gibi ama çok kolay yayılan bir virüs çeşididir. İnşallah çok sayıda kayıp vermeden bu durumu atlatırız.

osman-topaloglu2.jpg
19 Mayıs ilçesinde yaşayan insanlara son olarak neler söylemek istersiniz?
Hayat eve sığar, evde kal 19 Mayıs diyoruz. Zaten bu bizim genel sloganımız oldu. İhtiyar delikanlılarımıza ben bu konuda teşekkür ediyorum. 19 Mayıs ilçesinin %90’ı bu kurala uyum sağladı. Sadece 65 yaş üzeri değil gençlerinde işleri yoksa dışarı çıkmasınlar. Burada hala Anadolu yaşantısı var. Şehir merkezindeki memurlar dışında, herkes köyde büyükleriyle birlikte yaşıyor. Alışverişini yapan hemen evine dönsün, dezenfektelerini yapsınlar. Bundan sonraki süreçte, Cumhurbaşkanı ve Bakanlıkların da talimatlarını dikkate alarak, sokağa çıkması serbest olanların da çıkmamasını rica ediyorum" dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.