OKTAY:19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı.

OKTAY:19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı.

CHP Bafra İlçe Başkanı Nihat OKTAY’ın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı.

A+A-

CHP Bafra İlçe Başkanı Nihat OKTAY’ın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı.

 

Birinci Dünya Savaşının sonunda vatan topraklarımız Fransızlar, İtalyanlar, İngilizler, Yunanlılar tarafından paylaşılmaya başlanmıştır. Bu arada Samsun'da Rum çeteleri ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması amacıyla, Mustafa Kemal Osmanlı Hükûmeti tarafından görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu'nun müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmış ve bir hafta boyunca Samsun’da çalışmalarını sürdürmüştür. Bu süreçte, bölgede meydana gelen çatışmaların sebebini araştırmış ve işgalcilere karşı bizzat Türk direniş örgütlerinin kurulmasında etkin rol oynamıştır. Daha sonra Havza ve Amasya’ya geçmiştir. Bu adım ve ardından gerçekleştirilen adımlar ülkemiz adına büyük önem taşımaktadır. 19 Mayıs ile başlayan bu dönemi genelgeler ve kongreler izlemiş, işgal altındaki Osmanlı ile bağ kopartılarak Türk halkı ile birlikte ''ya istiklal, ya ölüm!'' ilkesi ile vatan düşmandan temizlenene kadar savaşmaya karar verilmiştir. ''Kurtuluş Savaşı'' bu milli mücadele destanın adı olurken Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki TBMM ise bu destanı yaşatan milletin kalbi olmuştur.

 

19 Mayıs 1919'da Samsun'dan yakılan bağımsızlık meşalesi, TBMM’nin açılması ile birlikte kısa bir süre içerisinde dalga dalga tüm yurda dağılmıştır. Temelleri o dönemlerde Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan ''milli egemenlik'' kavramı ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, tek çarenin ancak millette olduğu tam manasıyla tescillenmiştir.

 

Bugün gelinen noktada Türkiye Cumhuriyetinin Atatürk´ün dediği gibi ilelebet payidar kalması için Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği Türk gençliğine büyük görevler düşmektedir.

Ne Mutlu Türküm diyene!... 

             

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.