Öğrencilerden Mübadele Müzesine Ziyaret

Öğrencilerden Mübadele Müzesine Ziyaret

Yakakent Anadolu Lisesi Öğrencileri Mübadele Müzesini Ziyaret Etti

A+A-

Yakakent Anadolu Lisesi 11/Sınıfı Öğrencileri Tarih Öğretmeni Sevil Anakök rehberliğinde 03/01/2013 Perşembe günü 15 öğrenci ile birlikte Alaçam’da bulunan tarihi binaları ve Mübadele müzesini gezerek tarih bilgilerine yeni bir sayfa açtılar. Ülkemizde resmi olarak tek olan Alaçam Mübadele Müzesini ziyaret ettiler. Müzeyi ziyaretlerinde Müze Uzmanları Serpil AKSOY ve Ayhan ÇIRAK öğrenci ve öğretmenlere müze hakkında ve müzede bulunan eşyalar hakkında açıklamalar yaptılar.

Alaçam Mübadele Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile açılmış ilk Mübadele Müzesidir. Alaçam Eski Şube Sokakta yer alan müze binası, Kültür ve Turizm varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile 2003 yılında tescillenmiştir. Müze kuruluşu aşamasında 2012 yılında kamulaştırılarak restore edilmiştir. Müzemizde Lozan Antlaşmasına ek olarak, Yunan hükümeti ile TBMM Hükümetinin ortaklaşa hazırladığı metinle mübadele yapılması hükmü karara bağlanmıştır. Bu kararla 30 Ocak 1923 tarihinden sonra Yunanistan’daki (Batı Trakya’dakiler hariç) Türkler ile Anadolu’daki (İstanbul’dakiler hariç) Rumların göç etmelerine hükmedilmiştir. Mübadillerin yanlarında getirdikleri günlük hatta kullandıkları eşyalar el dokuması yün parçalar, kumaş türü eserler ve mutfak eşyaları ile fotoğraflar, mektuplar ve önemli belgeler sergilenmektedir.

Müzemizdeki materyaller yaklaşık bir asırlık geçmişe sahiptir. Alaçam Mübadele Müzesi, Pazartesi hariç haftanın diğer günlerinde 8:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ziyaretler ücretsizdir. Tüm Alaçam’lıları ve Alaçam’ı ziyarete gelen herkesi Alaçam Mübadele Müzesine Bekliyoruz. Müze Uzmanları Serpil AKSOY ve Ayhan ÇIRAK ziyarete gelen herkesle yakınen ilgileniyor ve güler yüz ile Müzeyi gezdirip anlatıyorlar.

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.