OBEZİTE BİR SAĞLIK SORUNUDUR

OBEZİTE BİR SAĞLIK SORUNUDUR

Ülkemizde ve Dünya’ da Çocukluk Çağı Obezitesi;

A+A-

Her yaş grubundaki bireyler için obezite, 21. yüzyıldaki en ciddi halk sağlığı sorunlarından birisidir. Dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon insan, fazla kilolu olma durumu ve obezite nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Genel olarak obezite bir erişkin hastalığı gibi algılansa da özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çocuk ve ergenlerdeki obezite prevelansının artış göstermesi, çocukluk çağı obezitesinin küresel boyutta halk sağlığı sorunu oluşturacağının bir göstergesidir.

Çocukluk çağı obezitesinin iki nedenle çok önemi vardır. Bunlardan birincisi, çocukluk çağı obezitesinin hayatın erken yaşlarında pek çok metabolik, kronik hastalığa yol açabilmesidir. İkincisi ise, obez çocuklarda ortaya çıkan psikolojik sorunların, bu çocukların ileri yaşlarda bile özgüven eksikliği ve çevreye uyum sorunları yaşamalarına neden olabilmesidir.

Türkiye’de Aşırı Kilo Ve Obezite ;

Yapılan istatistiklere bakıldığında Türkiye’de 15 yaş ve üzeri obez bireylerin oranı 2014 yılında %19,9 iken, 2016 yılında %19,6’ya düşmüştür (Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018).

Araştırma sonucunda Türkiye'de ilkokul 2. sınıf çocuklarının %1,5'i normalin altında zayıf, %14,6'sı fazla kilolu ve %9,9'u obezdir. Bölge bazında bakıldığında Ege Bölgesi en yüksek obezlik yüzdesine sahipken, Güneydoğu Anadolu'da bu yüzde en düşük değerdedir. Erkek çocukların %11,3’ü obez, %13,6’sı fazla kiloludur. Kız çocukların ise %8,5’i obez, %15,7’si fazla kiloludur.

Dünya’da Aşırı Kilo Ve Obezite 5-19 Yaş Arası Çocuklar Ve Ergenler;

Çocuklar ve ergenler arasında (5-19 yaş) aşırı kilo ve obezite prevalansı, çarpıcı bir şekilde 1975 yılında % 4 iken, 2016 yılında, % 18'in üzerine yükselmiştir. Artış, hem erkek çocuklar hem de kız çocuklar arasında eşit orandadır: 2016 yılında kız çocuklarnın % 18’i , erkek çocuklarının % 19'unun fazla kilosu mevcuttur. Çocukların ve ergenlerin yaklaşık % 1'inden azının 1975'te obez olmasına karşın, 2016 yılında % 7' lere kadarı obezdir. Artış, erkekler arasında biraz daha hızlı olup, 2016 yılında, obezite problemi, erkek çocukların % 8' inde, kız çocukların ise % 6'sında görülmektedir.

Ülkemizde ve dünyada artan bir prevelansa sahip olan, halk sağlığı açısından önemli bir sorun olarak karşımıza çıkan obezitenin önlenebilir bir hastalık olduğu unutulmamalı, ülke ekonomisini olumsuz etkileyen bu durumun ortadan kaldırılması için sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam hakkında insanlar daha çok bilinçlendirilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.