Mutasyona uğrayan yeni virüsün adı belli oldu!

Mutasyona uğrayan yeni virüsün adı belli oldu!

Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi tarafından yayımlanan raporda mutasyona uğrayan Koronavirüse şu an için yeni bir isim verildiği belirtildi.

A+A-

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Koronavirüsün İngiltere'de yüzde 70 artırabilen mutasyonlara uğradığını fakat hastalık açısından herhangi bir değişikliğe uğramadığını açıkladı.

Balık, mutasyonla ilgili Avrupa Hastalık Kontrol Merkezince yayımladığı raporda, "Bu mutanta şimdilik SARS-CoV-2 VUI 202012/01 (Variant Under Investigation, year 2020, month 12, variant 01) ismi verildi" ifadelerini kullandı. 

İsimde yer alan 2020, DNA ya da RNA dizilimindeki değişimin incelendiği yılı; 12 ayı, 01 ise değişimin kodunu temsil ediyor.

Hızla yayıldığı fark edilen virüste "Çoklu spike protein mutasyonu" tespit edildi.

Balık konu ile ilgili şunlara yer verdi: "Çoklu spike protein mutasyonu, virüsün insan hücresine girmesini sağlayan dıştaki dikensi kısmında birçok noktada mutasyon olması. Daha önce görülen mutasyonlar genelde tek noktada olmuştu. Şu anki bilgiler bu yeni mutantın eski virüsten fazla farkının olmadığı, sadece bulaşma gücünü artırdığını göstermektedir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.