Merve Özdemir'in Kaleminden

Merve Özdemir'in Kaleminden

Coronavirüs Nedir? Yabani Hayvanlardan Mı Geçti?

A+A-

Virüsler cansız ortamlarda canlı,canlı vücut içinde canlı olan bir mikroorganizmalardır. Mikroplardan (bakterilerden) farkı antibiyotiklerle tedavi edilememesi ve cansız ortamda bakteriler gibi tespit edilememesidir. Mutlaka enfekte ettiği hastadan belirli yollarla aktifken tespit edilip çeşitli testlerle ortaya konabilir.

Coronavirüs ile şu an için tüm dünyanın baş edememesinin sebebi ise Yeni Tip Coronavirüs olması yani COVİD-19 daha önce görülmemiş bir coronavirüs tipi olmasıdır.Hiç birimizin bağışıklık sistemi bu virüsü daha önce görmedi ve hiç tanımıyor.Çoğunlukla yaşlı bireylerin hayatlarını kaybetmelerinin sebebi bağışıklık sistemlerinin gençler kadar aktif çalışmaması ve yeni mikroorganizmalara aşırı tepkisi.

Coronovirüsün yayılmasıyla ilgili rivayetlerde ise yarasa etinin yenmesi en ön sırada. Normalde coronavirüs evcil hayvanlarda Veteriner Hekim meslektaşlarım tarafından çok sık rastladığımız bazı enfeksiyonları var.Ancak bu rastlanılan evciller normalde besin olarak tüketilmediği için bu tür tuhaf mutasyon ve varyasyonlara rastlanmamıştı.Evet yarasalarda kemirgen ve benzeri hayvanlardan beslendiği için bu rivayet kuvvetle muhtemeldir.Karınca yiyiciler ve bu tarz normalde besin olarak tüketilmeyen bir çok canlıdan geçmiş olabilir.

Bunun yanı sıra geçtiğimiz aylarda yaşadığımız büyük Avusturya yangını gerçekleştirmişti.Bu yangının dünya üzerinde büyük bir küresel ısınmaya sebep olduğu ve donmuş topraklarda uyuyan virüslerin ortaya çıktığı ve dünyaya hayvanlar aracılığıyla yayıldığı iddia ediliyor.Bu rivayetlerin hepsi şu an karşılaştığımız gerçekle savaşmamız da maalesef etkili değil.Tek yapılması gereken şey ise bu kriz bittiğinde dünyamıza iyi bakmak,temiz olmak,daha az atık üretip daha az tüketmek.Sağlıkla kalın.

Veteriner Hekim
Merve Özdemir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.