Medibafra'dan Sağlıklı Yaşam Semineri

Medibafra'dan Sağlıklı Yaşam Semineri

Medibafra Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Esra Yılmaz Sezgin Hastane konferans salonunda sağlıklı beslenmeyle ilgili seminer verdi.

A+A-

Medibafra Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Esra Yılmaz Sezgin danışanlarına günümüzde gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin en büyük sağlık problemlerinden biri olan obezite ile ilgili bilgilendirici bir seminer düzenledi. 
Yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gerekenler, yanlış beslenme alışkanlıkları, obezite, obeziteye neden olan faktörler, çocuk ve ergenlerde obezite ile hastalığın tedavi yöntemlerine dair pek çok konuda bilgilendirildi.


Yeterli ve dengeli beslenmeyi; vücudun büyümesi, yenilenmesi, çalışması için gerekli enerji-besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu şeklinde açıklayan Sezgin, besin ögeleri olan karbonhidrat, protein ve yağ tüketiminin sağlıklı beslenmedeki önemine değindi. “Bunun için bir iki besin türünden çok yeme yerine değişik tür besinlerden az miktarda yemeliyiz.” diye konuşan diyetisyen, hiçbir gıdanın 50 ayrı türdeki besin ögesinin hepsini birden içermediğini, bir günde en az 3 öğün tüketme alışkanlığının kazanılması gerektiğini söyledi.


Türkiye’de erkeklerin yüzde 21’i, kadınların da yüzde 41’inin bu hastalıktan muzdarip olduğunu ifade eden Esra Yılmaz Sezgin, obezitenin genellikle sağlıklı beslenme alışkanlıklarının aktif olmayan yaşam tarzı ile birleşmesini sonucu oluştuğunu ancak hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu anlattı.
Hastalığın nedenlerini yaş, cinsiyeti genetik faktörler, sosyo-ekonomik düzey, ailenin etkisi, beslenme ile ilgili çevre, yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, annenin gebelik öncesi ve gebelik sırasındaki beslenmesi ile psikolojik etkenler şeklinde sıralayan diyetisyen konuşmasında obezitenin tedavisinde kullanılan yöntemleri ise diyet, egzersiz, davranış değişikliği, ilaç ve cerrahi tedavi olarak açıkladı.


“Gebelik, 5-7 yaş arası, adölesan dönemi, menapoz dönemi, başarılı bir kilo vermenin arkasından gelen dönem.” şeklinde kişilerin kilo alımına eğiliminin arttığı dönemlerden söz eden Esra Yılmaz Sezgin, çocuk ergenlerin problemlerinin tedavi edilmediği zaman yetişkinliğe taşındığını ve bu durumun tedavisi daha zor olan sağlıkla ilgili ciddi problemlere sebep olduğunu belirtti.
Konferans daha sonra soru cevap şeklinde son buldu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.