MAHKEME YÖNETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ

MAHKEME YÖNETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ

Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi projesi Bafra Adliyesinde uygulamada.

A+A-

Bilindiği üzere kamuya açıklındağı şekli ile Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi   projesi adı altında uzunca bir süredir yaptğımız çalışmaların bir neticesi olarak bu projenin Bafra adliyesinde uygulumaya dönüştürülmesi nedeni ile toplanmmış bulunuyoruz.Öncelikle katılımınız nedeni ile çok değerli mesai arkadaşlarıma , Baromuzun çok değerli temsilcisine , saygıdeğer avukatlarına , değerli basım mensuplarımaza ve bu projenin hayata geçmesinde en büyük katkıyı sunacak adliyemizin değerli personeline ve saygıdeğer tüm konuklarımıza  hoşgeldiniz der , hepinizi saygı ile selamlarım .

Yargı mensuplarının her geçen gün artan ağır iş yükü altında ezilmesi ve mevcut sistemin çağın değişen  şartlarına ayak uyduramaz hale gelmesi, Türk yargısında bir dönüşümü zorunlu kılmıştır. Bu dönüşümü gerçekleştirmeye amaçlayan Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi , Avrupa Birliği ülkelerindeki en iyi uygulama göz önünde bulundurularak , yargının mevcut iş yükünü azaltacak , yargılama sürelerini kısaltacak , kişilerin yargıya yaptıkları başvurulardan daha etkin sonuçlar almalarını sağlayacak bir mahkeme yönetimi sisteminin kurulması ve bu sisteminin işletilmesini sağlayacak teknik alt yapının oluşturulması şeklinde özetlenebilir.

Mahkeme Yönetimen destek projesi ilk etapta Konya , Mardin, Rize,Manavgat ve Aydın adliyelerinden oluşan 5 pilot adliyede aktif olarak başlamıştır. Projenin 2 aşamasına geçilerek 20 pilot adliyede daha belirlenmiş ve projenin bu adliyelere de yaygınlaştırılması için faaliyetler başlamıştır.20 pilot adliyeler şunlar olarak belirlenmiştir. Ordu, Amasya , Çorum , Kastamonu, Kırşehir, Eskişehir, Isparta, Erzurum, Elazığ, Siirt, K.Maraş, Kırklareli, Yalova, İskendurun, Alanya ,Bafra, Salihli, Bergama ,Bandırma ve Düzce Adliyesi olarak belirlenmiştir.

Bu projenin  , danışma masaları, ön bürolar, broşürler, kısıtlı alanlar, adli yardımcılar, adliye müdürleri ve basın sözcülüğü gibi  temel başlıkları bulunmaktadır.

Danışma Masası: Danışma masaları vatandaşlarımızın koridorlarda vakit kaybetmelerini, rastgele birimlere girip  çıkmalarını engelleyecek , anında bilgi almalarını sağlamanın yanı sıra personelin  kendi görevlerine ilişkin olmayan sorunlarla asıl işinden alıkonulmasının önüne geçilmesinde etkin görev üstlenecektir. Böylece vatandaşlara sunulan hizmetin kalitesi artacak,  hem de hizmete  ulaşım  kolaylaşacaktır.

Ön Bürolar: Kişilerce adliyeye sunulan ve adliyeden telep edilen her türlü evraka ilişkin işlemler ön bürolarca takip edilecek ve sonuçlandırılacaktır. Bir başka deyişle ön bürolar, kalemlerde yapılan işlemlerin birçoğunun neticelendirileceği birimler olacaktır.  Adliyeye gelen vatandaşın  , duruşma hiricindeki işinin % 80 - %90'  ını ön bürolarda çözmesi  , belge alacaksa belgesini derhal alması , bir şey soracaksa sorduğu sorunun cevabını yine derhal alarak adliyenin girişinde işini bitirmek suretiyle  kısa bir süre içerisinde işini sonuçlandırarak adliyeden ayrılmış olması amaçlanmıştır.Bu projenin en önemli ayağı  ön büroların  fonksiyonel bir şekilde çalışmasıdır.

Broşürler: Vatandaşların bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesini sağlamak amacıyla ilk aşamada 12 adet broşürün  hazırlanması için çalışmalar halen  devam etmektedir.

Kısıtlı Alanlar : Kısıtlı alan kavramı ile anlatılmak istenen , adliye içindeki her birime her isteyenin istediği anda ve şekilde girmesinin kısıtlanmasıdır. Bu sayede ciddi odaklanmayı gerektiren ihtisas ve tecrübe ile yürütülebilen görevlerin yapılabilmesi için mümkün ortamın oluşturulması amaçlanmıştır.

Basın Sözcülüğü  :Adliyede yürütülen yargısal falliyetler ve soruşturmalar konusunda toplumun bilgi edinme ihtiyacını karşılamak ve bilgi kirliliğini önlemek amacı ile bu proje kapsamında basın büroları oluşturulmuştur. Adliyemizde de faal hale getirdiğimiz basın bürosunu çok değerli basın mensuplarına tahsis etmiş bulunuyoruz. HSYK nın ilgi sayılı kararı ile komisyon  başsavcılıkları basın sözcüsü olarak yetkilendirilmiştir. Bu aşamadan sonra çok değerli basın mensupları ile çok daha fazla bilgiyi paylaşabileceğimizi ümit ediyoruz. Böylelikle soruşturmalar ve kovuşturmalar konusunda en yetkili ve sorumlu makamlar tarafından bilgi edinme ihtiyacı karşılanacaktır.

Adli Yardımcılar : İşi yoğun hakim ve savcıların bir kısım işlemlerinin hakim savcı yardımcıları eliyle yürütülmesi , bu şekilde hakim ve savcının sadece yargısal faaliyete odaklanabilmesi amacıyla bir çok Avrupa ülkesine bulunan adli yardımcı uygulanmasının faaliyete geçirilmesi amaçlanmıştır.

Adliye Müdürleri :   Adliyerin daha profesyonelce yönetilmesini sağlamak amacı ile adliye müdürü kadrosunun tahsis edilerek faaliyete geçirilmesi  amaçlanmıştır.

                Mahkeme Yönetimi Güçlendirilmesi Projesi süreci halen devam  etmektedir. Saydığımız proje başlıklarından şu an için uygulanabilir olanları hayata geçirmeye çalıştık.  Projenin diğer konu başlıklarının da  çok kısa bir süre içersinde uyğulamaya dönüştürüleceğini düşünüyoruz.Bu haliyle dahi Bafra'lı  vatandaşlarımıza da etkin bir yargı hizmeti suncağımızı  ümit ediyoruz.Bu proje kapsamında görev alan Bafra adliyemizin değerli kurum personeline büyük iş düşmektedir.Bizler bu arkadaşlarımızın ellerinden gelen tüm gayreti ve özveriyi göstereceklerine inanıyoruz ve hep birlikte bu projede bir anlamda yarışan diğer pilot adliyeler arasın da en başarılı adliye olacağımızı  düşünüyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.