Kurban Öncesi Bıçaklarınızı hazırlayın

Kurban Öncesi Bıçaklarınızı hazırlayın

Bıçakları Kurban Öncesi Hazırlayın Uyarısı

A+A-

Kurban Bayram’ına kısa bir süre kala Samsun’da demir ustalarının ve demirci dükkanlarının bulunduğu Demirciler Yokuşu esnafı bıçakları ve bileme makineleri ile bayrama hazır.
24 Eylül Perşembe günü tüm İslam Alemi tarafında Kurban Bayramı olarak kutlanacak. Kurban Bayramı denince akla ilk gelen meslek gruplarından bir tanesi de demirciler. Samsun’da demirci esnafının bulundu ‘Demirciler Yokuşu’nda esnaflar bayrama kısa bir süre kala tüm hazırlıklarını tamamladı. Demirciler, bileme makinelerini dükkanlarının önüne koyarken, esnaflar ise kurban bıçaklarını sergilemeye başladılar. Bıçak fiyatları 15 ile 35 lira arasında değişirken, bir bıçağın bilenmesi ise 3 lira tutuyor.
KURBAN BIÇAKLARININ FİYATI 15 İLE 35 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
20 senedir demirciler yokuşunda esnaflık yapan Muhammet Parlak, “Bıçak satışlarımız bayrama 1 hafta kala daha da artar. Şuanda alışveriş için biraz erken. Zaten piyasalar eskisi gibi de hareketli değil. İnşallah bayrama 1 hafta kala durumlar değişecek. Bizim bıçaklarımız şuanda hazır durumda. Kurban bıçaklarının fiyatı 15 liradan başlıyor, 35 liraya kadar çıkıyor. Bu bıçakların fiyatlarının değişmesinin sebebi kalitelerinden kaynaklanıyor. Vatandaşlar, kurbana fazla acı çektirmemek için daha çok yeni bıçak alımına yöneliyorlar. Bileme yöntemini de tercih edenler var ancak, yeni bıçak alanlar biletmeyi seçenlerden daha fazla” dedi.
Yıllardır demirciler yokuşunda esnaflık yapan Osman Karadeniz ise, “Bıçak satışlarımız tek-tük de olsa yavaş yavaş başladı. Kurban için dövme ve sürmene bıçaklarını piyasaya çıkardık. Bıçak fiyatlarımız 35 liraya kadar çıkıyor. Aynı şekilde satırlarımızın fiyatları da boyutlarına ve kalitesine göre değişiyor. Son zamanlarda vatandaşlar daha çok yeni bıçağa yöneliyorlar. Çünkü bileme bıçakların keskinliğinin ne kadar olacağını tam bilemiyorlar” diye konuştu.
KÖSELE İLE BİLENMEYEN BIÇAKLAR KÖRELEBİLİR
50 senedir demirciler yokuşunda bıçak bileyen Seyfullah Çakır, “Kurban kesecekken kullanılacak bıçaklar çok önemli. Vatandaşlar kurban bıçaklarını sokaklarda bileterek, bıçakların ağızlarını köreltmesinler. Bıçakların kösele ile bilenmesi gerekir. Kösele, bıçakların ağzını hem su verir hem de bıçakların ağzını daha düzgün çıkartır. Sokakta taş biley ile bilenen bıçakların ağızları körelir ve döner. Buda hayvanı keserken zorluk çıkartır ve hayvanın zor can vermesine neden olur. Vatandaşlar sokaktaki bileycilere güvenmesin. Biz bıçakları kösele ile bileyliyoruz ve her bıçak için 3 lira alıyoruz. Bıçağı hayvanın boğazına burduğunuz zaman can damarına kadar kesmeli. Taş ile bilenen bıçaklarda bunu yapmak oldukça zordur. Dolayısıyla vatandaşlar hayvanlara eziyet çektirmemek için bıçaklarını taş biley ile biletmesinler. Bir de vatandaşlar bıçak bilemek için son günü beklemesin. Çünkü son gün çok sıkışıklık meydana geliyor. Bu sıkışıklığı önlemek için vatandaşlar bayramdan 2-3 gün önceden bıçak işlerini halletsinler"şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.