Kurban Etinde Sakın Bunu Yapmayın

Kurban Etinde Sakın Bunu Yapmayın

Milyonlarca kişi aynı hataya düşüyor kurbanlık kesiminin ardından bunu kesinlikle yapmayın

A+A-

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala pazarlar doldu, kurbanlıklar satılmaya başlandı. Ancak Antalya Kasaplar Odası Başkanı, kurban kesiminin ardından yapılan bir hataya dikkat çekti.
Kurban kesimi sonrası etin nasıl korunması gerektiğini anlatan Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, etleri doğru muhafaza etmek isteyen kişilerin yaptığı yanlışı açıkladı.

Kişilerin kurbanı keser kesmez poşetlere doldurup, dolaba attığını belirten Yardımcı, "Bu nedenle kesilen kurban etlerinde yüzde 20 zayiat oluşuyor. Birçok et yanlış paketleme yüzünden bozuluyor, yanıyor veya yeşilleniyor." ifadelerine yer verdi.

Kurbanın parçalara ayrıldıktan sonra bir sini üzerinde her parçasının tek tek soğutulması gerektiğini vurgulayan Yardımcı, "Soğutma işlemi yapılmadan üst üste etler poşete konulup, dolaba atılırsa işte o et kısa sürede çürür veya bozulur" dedi.

Kağıt ambalajlarla sarılmalı: Yanlış uygulamalar nedeniyle her yıl tonlarca etin atıldığını hatırlatan Yardımcı, "Vatandaş kurbanını kestikten sonra 1 gününü o ete ayırmalı. Et parçaları tek tek soğutulmalı ardından parça parça kağıt ambalajlara sarılarak, dolaba konulmalı"diye konuştu.

Kesimi nasıl olmalı?: Kurban etinin boyun, ön sağ ve sol kol, arka sağ ve sol bacak ile gövde kısmı olarak 6 parçaya ayrılması gerektiğini kaydeden Yardımcı, şu ifadelere yer verdi: 

En az bir saat soğutma: "Kurbanını acele ile kesen vatandaşlar parçaları hızla poşete koyup paketliyor. Poşete giren kurban eti kısa sürede bozulmaya başlar. Poşete koymak yerine parçaları en az bir saat soğumaya bırakmak gerekiyor.Et terleme yapar: Bir tarafını soğuttuğunuz parçanın öteki tarafını da aynı süre soğuttuktan sonra etler parçalar birbirine değmeyecek şekilde paketlenmelidir. Paketleme işlemi poşet yerine kağıt ambalajla yapılmalıdır. Çünkü poşetin içinde sıcak et terleme yapar ve yeşerir. Yeşermenin bizdeki anlamı çürümedir"

Siniyle dolaba konulabilir: "Kurbanlık et parçalandıktan sonra sofra sinileri içerisinde balkona konulmalı. 1- 2 saat orada dinlensin. Sıcaklığını attıktan sonra isteyenler kasaplara getirsin. Bir yere gidilecekse bile siniyle dolaba konulsun. Poşete konulursa havasızlıktan bozuluyor. Poşete koymadan siniyle buzdolabına konulursa hiçbir şey olmaz.

70 ton et ziyan oluyor: Türkiye çapında 1 milyon dana, 3 ile 3,5 milyon kadar da küçükbaş kesiliyor. Antalya'da ise 10 binin üzerinde büyükbaş, 130 binin üzerinde küçükbaş kurban kesiliyor. Sadece küçükbaş hayvanların yüzde 20'sine vurduğun zaman, aşağı yukarı 70 ton et bu şekilde ziyan oluyor. Bu, bir milli servet kaybıdır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.